Majoritatea automobilelor moderne au picat testul blocurilor optice realizat de IIHS! (Video)
31 Martie 2016, 14:05
Institutul American de Siguranţă (IIHS) pentru prima data a testat sistemele de iluminare ale automobilelor moderne, rezultatele fiind de-a dreptul şocante! Iluminarea pe timp de noapte este un lucru extrem de important pentru asigurarea vizibilităţii şi siguranţei atunci când întunecă.
Conform statisticilor 50% dintre toate accidentele fatale au loc atunci când întunecă. Din 31 de automobile testate doar unul a avut blocuri optice care au oferit iluminare bună pe timp de noapte, acesta fiind hibridul Toyota Prius V, restul automobilelor primind calificări acceptabile, marginale şi rele.
Totuşi, nici în cazul Prius-ului lucrurile nu stau foarte bine. Acesta având un calificativ bun doar în cazul în care este echipat cu blocurile opţionale adaptive care sunt disponibile doar în nivelul de echipare de top, în timp ce blocurile optice obişnuite sunt clasificate drept rele.
Un detaliu nu mai puţin interesant este, că blocurile optice cu iluminare slabă se regăsesc pe automobile premium. Deci, preţul achitat pentru un automobil premium nu înseamnă şi o iluminare bună al blocurilor optice. În tabel vedem modelele echipate cu cele mai bune blocuri optice disponibile, care practic în toate cazurile sunt opţionale. Astfel, blocurile optice obişnuite, instalate pe modelele în dotări incipiente, nu pot asigura o iluminare bună cu care poţi circula în siguranţă.

Deşi au fost testate doar 31 de modele, cei de la IIHS au testat un total de 82 de combinaţii ale blocurilor optice disponibile pentru acestea, dintre care 44 de sisteme au avut performanţe slabe. Cele mai slabe rezultate le-a indicat BMW Seria 3 echipată cu halogene standarde. Conform celor de la IIHS, conducătorul unui astfel de vehicul va trebui să circule cu mai puţin de 60 km/h pe timp de noapte pentru a
avea suficient timp de reacţie dacă în cale apare un obstacol. Per general, conducătorii automobilelor echipate cu faruri halogene ar trebui să conducă în medie cu 30 km/h mai lent pentru a evita accidentele.

Toate blocurile optice au fost testate în condiţii similare, pe linie dreaptă, în curbe cu un unghi nu foarte mare şi unghi pronunţat, fiind luat în considerente şi efectul de „orbire” al
traficului de întâmpinare, pentru un tablou mai închegat privind iluminarea blocurilor standarde şi celor adaptive care pot întoarce lumina în direcţia curbei şi schimba faza lungă pe cea scurtă. Deşi Cadillac ATS, Kia Optima şi Mercedes-Benz C-Class dispun de blocuri opţionale adaptive, acestea au picat testul, demonstrând rezultate slabe.
Sperăm că producătorii auto se vor autosesiza şi vor oferi tehnologii noi pentru iluminarea blocurilor optice care să fie accesibile pe dotările incipiente. Se pare că tehnologia laser va face un pas gigant în această direcţie, dar blocurile laser la moment sunt foarte costisitoare fiind şi opţionale pe unele modele.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
3,046
GALERIE FOTO (1 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!