Moldova: Începând cu 2017 conducătorii auto vor fi examinaţi pe poligoane automatizate! Vor fi introduse permisele pentru începători!
16 Mai 2016, 12:32
Într-o conferiţă de presă care a avut loc astăzi, Ministrul TIC (Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor), Vasile Botnari, a propus un nou proiect de lege privind situaţia în domeniul instruirii şi examinării conducătorilor auto din Republica Moldova. Doar anul trecut în Moldova au avut loc 2,257 de accidente rutiere soldate cu 297 de decese, în timp ce în grupul de risc intră conducătorii tineri în vârstă de 18-24 de ani. Vasile Botnari a venit cu idei şi propuneri pentru a reduce accidentele, prin excluderea corupţiei din sistemul de instruire şi examenare, dar şi reformarea acestor sisteme, pentru a „naşte” conducători cu un nivel de instruire mult mai înalt.

Cumpărarea permiselor şi corupţia sunt o problemă acută, dar şi instruirea viitorilor conducători auto, având rădăcini sovietice, lasă de dorit. Astfel, începând cu 2017 vor fi implementate o serie de măsuri în procesele de instruire şi examinare care vor fi corelate la practica diferitor ţări europene, SUA şi Canada. În viitor orele teoretice vor fi reduse de la 144 ore la doar 30 de ore, în care vor fi inclusă informaţia strict necesară pentru un conducător începător, în timp ce orele practice obligatorii vor rămâne la nivelul de 40 de ore. Va fi micşorată şi vârsta minimă pentru a începe cursurile de instruire, de la 17.5 ani la 16.5 ani. Astfel, conducătorii auto vor putea primi un permis pentru începători deja de la 17 ani, dar vor putea conduce vehiculul doar fiind asistaţi de o persoană cu vârsta
minimă de 25 de ani şi cu o experienţă de condus de minim 5 ani – transportarea pasagerilor nu va fi permisă. Cu permisul pentru începători, conducătorii nu vor avea voie să meargă cu o viteză mai mare de 70 km/h, iar după 8 puncte de penalizare, acesta poate fi retras. La 18 ani, după o nouă examinare, conducătorii vor putea primi permis convenţional cu drepturi depline.

Şi, probabil, cea mai importantă noutate din cadrul noului proiect de lege, este construirea poligoanelor automatizate unde va avea loc examinarea viitorilor conducători auto! Un asemenea poligon va costa în jur
de 210,000 de euro şi va putea primi spre examinare 55,000 de viitori conducători anual. Conform lui Vasile Botnari, poligonul va exclude corupţia din sistemul de examinare şi factorul uman, precum subiectivitatea examinatorilor. Poligonul automatizat va fi extrem de obiectiv, datorită diferitor senzori şi camerelor video care vor verifica nivelul de pregătire al viitorilor conducători, iar computatorul va fi cel ce va lua decizia dacă este sau nu este aptă de a conduce persoana în cauză în lumea reală. Pe poligonul automatizat vor putea fi examinate 15 persoane concomitent.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
3,883
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!