Moldova: Accizele la importul automobilelor se vor ieftini, iar vinieta se va scumpi!
14 Iunie 2016, 11:52
Pentru a asigura echitatea fiscală între persoanele care dețin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova și cele care dețin autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova şi de a diminua riscul prejudicierii
bugetului de stat prin contracararea economiei tenebre, asigurării siguranței în trafic a cetățenilor şi securizării ecologice, Ministerul
Finanţelor a elaborat un nou proiect de modificare al Codului Fiscal şi celui Vamal, care va soluţiona problemele automobiliştilor.
Inechitatea fiscală existentă la moment constă în faptul că persoanele care importă autovehicule și le înregistrează în Republica Moldova achită drepturile de import (în special accize), iar
persoanele care utilizează autovehicule fără a le înregistra nu achită drepturile de import, utilizând infrastructura drumurilor în mod egal. În rezultat numărul autovehiculelor
înregistrate în Republica Moldova scade, iar numărul autoturismelor introduse în ţară fără înregistrare este în creştere (a se vedea tabelul de mai jos).
În proiect se mai menţionează şi despre riscul majorării semnificative a numărului de autovehicule înmatriculate pe teritoriul stâng al Nistrului (Transnistria), deținute sau aflate în folosință de către cetățenii Republicii Moldova, domiciliați pe teritoriul drept al Nistrului, despre impactul ecologic al autovehiculelor vechi cu un grad de poluare mare, despre dificultatea sancţionării în egală măsură a autoturismelor înregistrate și a celor neînregistrate şi despre diminuarea încasărilor la buget din accizele achitate pentru autovehiculelor importate.

În vederea soluționării problemelor
invocate mai sus, Ministerul Finanţelor propune introducerea termenului de 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive la declararea prin acţiune de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente a mijloacelor de transport introduse pe teritoriul Republicii Moldova, fără achitarea drepturilor de import, concomitent cu aplicarea unei mărimi revăzute a accizelor la importul autovehiculelor.

De menționat că introducerea termenului de 180 de zile este în conformitate cu Convenţia privind admiterea temporară, care prevede că, mijloacele de transport de uz privat pot rămâne pe teritoriul de admitere
temporară pe o perioadă continuă sau întreruptă de şase luni pentru un interval de douăsprezece luni.

Totodată se propune micşorarea mărimii accizelor la importul automobilelor, care ar putea scădea aprocimativ de două ori, pentru a evita introducerea în ţară a vehiculelor neînmatriculate sau înmatriculate în zona transnistreana.

Cotele accizelor după intrarea în vigoare a legii le puteţi vedea în tabelul de mai jos. În paranteze sunt indicate cotele actuale ale accizelor.
Ministerul Finanţelor a analizat şi scenariile de evoluţie a situaţiei:
Scenariul 1. În cazul în care persoanele au introdus în țară autovehicule, cu termen de exploatare mai mic de 10 ani, după expirarea termenului de 180 de zile, au posibilitatea fie de a plasa autovehiculele sub regim vamal de import cu achitarea drepturilor de import, fie de a le scoate de pe teritoriul Republicii Moldova.
Scenariul 2. În cazul în care persoanele au introdus în țară autovehicule cu termen de exploatare mai mare de 10 ani până la data de 1 iulie 2016, acestea au posibilitatea fie de a plasa autovehiculele sub regim vamal de import cu achitarea drepturilor de import în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a legii, fie de a le scoate de pe teritoriul Republicii Moldova la expirarea termenului de 180 de zile.
Scenariul 3. În cazul în care persoanele (1) au introdus în țară autovehicule cu termen de exploatare mai mare de 10 ani după 1 iulie 2016 sau (2) nu au plasat sub regim vamal de import autovehiculele introduse până la 1 iulie 2016 în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a legii (cu achitarea drepturilor de import corespunzătoare), acestea sunt obligate să scoată autovehiculul de pe teritoriul Republicii Moldova la expirarea termenului de 180 de zile.
Vinieta obligatorie pentru vehiculele înregistrate în Transnistria!

Proiectul de lege prevede norme
aferente obligativității achitării vinieteide către persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova, care deţin autoturisme înmatriculate pe teritoriul stâng al Nistrului. Persoanele fizice cu
viza de domiciliu/reşedinţă pe teritoriul stâng al Nistrului şi care deţin autoturisme înmatriculate pe teritoriul stâng al Nistrului, nu au obligativitatea achitării vinietei.
În vederea respectării principiului echității fiscale, între posesori de autovehiculele neînmatriculate și cei ai autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova, Ministerul Finanţelor propune revederea cotelor taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta) pentru
autovehiculele care se află pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai mare de timp. Taxele pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta) le puteţi vedea în tabelul de mai jos.

Datorită propunerilor Ministerului Finanţelor, Moldova ar putea scăpa de
automobile cu plăcuţe de înmatriculare străine care inundă străzile, în mare parte, încălcând regulile de circulaţie, iar cetăţenii vor avea posibilitatea de a importa automobile la o taxă de două ori mai mică. Mai mult decât atât, vânzările automobilelor noi se vor majora considerabil!
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru cu referire la Ministerul Finanţelor şi Mold-Street.com
1
22,042
GALERIE FOTO (3 IMAGINI)
COMENTARII (1)
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 15 Iunie 2016 - 18:44
Sunt sanse ca in vreo doua luni sa treaca legea ?

Vreau sa imi aduc o masina :)
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!