Ruşii au creat un autobuz autonom numit Matreshka! (Video)
22 Iulie 2016, 16:37
Producătorul rus de autobuze
Volgabus din Solcovo, Moscova, a dezvăluit autobuzul viitorului, numit Matreshka. Ce este special în
Matreshka? În primul rând aceasta nu va avea nevoie de conducător pentru că nu dispune de volan nici de alte
organe de condus, fiind doar o „cutie” cu locuri pentru pasageri care conduce de una singură datorită intelegenţei artificiale!
Matreshka va avea trei versiuni create pentru scopuri diferite, datorită construcţiei modulare. Prima este m2 platform – o platformă mobilă care poate fi utilizată în incinta uzinelor.
Cea de-a doua, m2с6, va avea caroserie acoperită şi va putea transporta mărfuri cu o greutate
de până la 1,300 kg.
Versiunea m2b8 va avea rol de microbuz care va putea lua la bord de la 8 la 12 pasageri. Inginerii ruşi dezvoltă şi un model care se va preocupa de curăţirea străzilor pe timp de noapte. Modulul de „curăţare” poate fi amplasat în locul celui destinat transportării pasagerilor. Astfel, ziua Matreshka va putea transporta pasageri, iar noaptea va face curat pe străzile oraşului. Vă imaginaţi aceste vehicule care conduc singure pe străzi nocturne? Pare a fi ceva desprins din filmele science fiction…
Construcţia modulară va uşura schimbarea rapidă a bateriilor LiFePO4 de 32 kWh, care sunt integrate în modulele din faţă şi spate, acolo regăsindu-se şi câte-un motor electric de 45 kW (61 CP) şi 140 Nm. Totuşi, dacă nu apare nevoia schimbării bateriilor care ar dura nu mai mult de 15 minute, acestea pot fi reîncărcate timp de 4 ore. Autonomia vehiculului electric constituie 130 km, iar viteza maximă este limitată la 30 km/h. Pentru o manevrabilitate sporită, ambele axe pot vira.
Matreshka este ghidată de intelegenţa artificială care ia decizii în timp real primind informaţii de la camere de luat vederi, senzori şi scanere 3D şi 2D. La apariţia unui obstacol, Matreshka va putea opri, iar mai apoi va putea continua drumul. Cei de la Volgabus
pot programa o rută prestabilită
pe care va circula Matreshka,
oferind şi o monitorizare
24 din 24 a comportamentului autobuzului autonom şi a
tuturor componentelor sale.
Volgabus Matreshka nu este un proiect la nivel de idee. La momentul actual două prototipuri Matreshka sunt testate pe poligonul şi teritoriul centrului inovaţional al celor de la Volgabus.
Cum decurg testele puteţi urmări în video de mai jos. Primele 20 de exemplare vor fi produse deja în anul 2017, iar acestea vor putea fi văzute în acţiune doar în 2018 în timpul
Campionatului Mondial de Fotbal care va avea loc în Rusia. Matreshka va juca rolul transportului pentru echipele de fotbal.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,696
GALERIE FOTO (18 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!