Moldova: Conducătorii vor fi sancţionaţi pentru condusul agresiv!
15 Septembrie 2016, 13:20
La sfârşitul lunii mai vă anunţam despre noile modificări menite să completeze Regulamentul circulaţiei rutiere privind interdicţiile pentru conducători, care i-ar putea pune “în situaţie” pe cei ce conduc agresiv. Şi aită, în cadrul şedinţei de ieri, 14 septembrie 2016, Guvernul a susţinut iniţiativa de a sancţiona conducătorii cu un comportament agresiv în traficul rutier din vina cărora se produc 90% din accidente.

Proiectul de modificare legislativă clasifică drept comportament agresiv manevrele în traficul rutier care creează neîntemeiat obstacole circulaţiei şi prejudiciază drepturile altor participanţi la trafic. Totodată, conducătorilor auto li se recomandă să adopte un mod de conducere preventivă, care presupune neadmiterea situaţiilor periculoase în timpul conducerii vehiculului, precum şi anticiparea şi evitarea situațiilor periculoase ce pot fi provocate de alţi participanţi la trafic.

În funcţie de gravitatea încălcărilor înregistrate, şoferii urmează să fie sancţionaţi cu amenzi de până la 2,000 de lei şi 5 puncte de penalizare sau muncă în folosul comunităţii.

Totuşi, care vor fi criteriile comportamentului agresiv? Acest lucru ne sugerează noul sub-punct g) menit să completeze punctul 14 din Regulamentul circulaţiei rutiere în care sunt relatate interdicţiile pentru
conducător. Sub-punctul g) va veni cu următorul cuprins: g) „Conducătorului îi este interzis să manifeste față de alți participanți la traficul rutier un comportament agresiv, neacordându-le prioritatea regulamentară în cazul deplasării prin intersecții, preselectării benzii de circulație, în timpul executării manevrei de depășire, precum și prin executarea accelerărilor și frânărilor bruște fără temei și în mod repetat.”

De aici rezultă că cei care taie calea în timpul schimbării benzii, nu păstrează
distanţa de la automobilul din faţă, frânează brusc înaintea altor automobile fără temei şi nu acordă prioritate altor participanţi la trafic prin accelerarea bruscă şi repetată împiedicând depăşirea, vor fi pedepsiţi.

Până la urmă nu este clar cum vor fi depistaţi aceşti conducători şi cum va fi demonstrat „comportamentul agresiv” pentru fiecare în parte.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
3,090
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!