Propulsorul cu pistoanele amplasate opus va face camioanele cu 30% mai eficiente! (Video)
13 Ianuarie 2017, 11:57
Propulsorul cu ardere internă are o eficienţă termică limitată, care ajunge maximum la 40% pe noile modele hibride, precum Toyota Prius. Producătorii auto implementează diverse tehnologii pentru a spori eficienţa propulsoarelor cu ardere internă, precum raportul de compresie variabil sau chiulasa fără de arbore cu came.

Compania americană Achates Power este pe cale de a lansa un propulsor revoluţionar, care nu va avea nevoie de chiulasă! Utilizând principiul propulsorului cu pistoanele amplasate opus, dezvoltat încă în 1887 de către James Atkinson, care până acum a fost implementat doar pe unele nave maritime, avioane, tancuri sau generatoare imense, acum propulsorul, numit OP-3, este destul de compact, pentru a apărea şi sub capota camioanelor!

Însăşi propulsorul, diferă de unul boxer, prin amplasarea a două pistoane într-un singur cilindru, unde acestea sunt mişcate unul către celălalt şi nu în direcţii opuse. Astfel, având şase pistoane, acesta dispune de doar trei cilindri!
Amplasarea bielelor este opusă, fiind utilizaţi doi arbori cotiţi, pe ambele părţi ai cilindrilor, aprinderea fiind realizată prin compresie. Chiulasa lipseşte în totalitate, iar acest lucru simplifică simţitor construcţia propulsorului şi micşorează costurile de producţie.

Conform celor de la Achates Power, cel puţin o companie este cointeresată în acest propulsor, care deja a început pregătirea liniei de asamblare pentru acesta. În 2018 Achates Power promite să dezvăluie un prototip funcţional al propulsorului cu pistoanele amplasate opus, care va fi instalat pe un camion uşor, oferind 270 CP şi 650 Nm dintr-un volum de 2.7 litri dotat cu compresor mecanic. Datorită cursei lungi a pistoanelor, în camera de ardere sunt arse mai multe elemente toxice, astfel propulsorul devine extrem de ecologic, conformându-se normelor ecologice Euro 6, dar şi standardelor de eficienţă CAFE, care vor intra în vigoare în SUA în anul 2025, fiind şi cu 30% mai eficient comparativ cu propulsoarele diesel convenţionale. Cum lucrează acest propulsor puteţi urmări în filmuleţul de mai jos.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
6,280
GALERIE FOTO (5 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!