Când echipăm automobilul cu anvelope de iarnă?

Perioada rece a anului se apropie extrem de rapid, iar conducătorii auto deja se pregătesc de momentul în care vor fi nevoiţi să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. În ultimii ani Regulamentul Circulaţiei Rutiere (RCR) a suferit mai multe modificări, inclusiv la capitolul ce ţine de condiţia roţilor şi a anvelopelor. Din cauza condiţiilor climaterice instabile din ultimii ani, care ne pot uimi cu un timp călduros în luna decembrie şi cu pricipitaţii abundente sub formă de zăpadă la sfârşitul lunii aprilie, s-a decis să fie eliminată obligaţiunea de a echipa autovehiculele cu roţi de iarnă într-o perioadă anumită.
Deci, când echipăm automobilul cu anvelope de iarnă? În Regulamentul Circulaţiei Rutiere nu este stipulată o perioadă anumită în care vehiculul trebuie să fie echipat cu anvelope de iarnă. În schimb, RCR prevede că autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă cu marcajul „M + S” (Mud plus Snow - noroi şi zăpadă) sau fulguleţ, doar în cazul în care pe carosabil este zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conform regulamentului, suntem obligaţi să instalăm anvelopele de iarnă doar în condiţii meteo nefavorabile, atunci când pe carosabil există zăpadă, gheaţă sau polei. Potrivit serviciului de presă al INP (Inspectoratul Naţional de Patrulare), conducătorii care nu-şi vor echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă în condiţii climaterice nefavorabile riscă o amendă de 18-30 unităţi convenţionale (900-1,500 lei) pentru persoane fizice şi 90-120 unităţi convenţionale (4,500-6,000 lei) pentru persoane juridice!
Cum stau lucrurile privind anvelopele cu crampoane? Potrivit RCR, este interzisă exploatarea autovehiculelor dotate cu anvelope cu crampoane, dacă pe suprafaţa carosabilului lipseşte zăpada, gheaţa sau poleiul, excepţie fiind cazurile când se atestă o diferenţă esenţială a condiţiilor meteo pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În Codul Contravenţional este indicată şi o perioada anumită, 1 decembrie – 1 martie, în care este permisă exploatarea anvelopelor cu crampoane. În afara acestei perioade, cu excepţia cazurilor atunci când pe carosabil există zăpadă, gheaţă sau polei, cei care vor exploata anvelopele cu crampoane vor fi amendaţi cu 18-30 unităţi convenţionale (900-1,500 lei) pentru persoane fizice şi 90-120 unităţi convenţionale (4,500-6,000 lei) pentru persoane juridice. Deci, sancţuni similare cu cele care sunt aplicate conducătorilor ce nu-şi echipează maşina cu anvelope de iarnă.
Experţii din lumea întreagă însă, recomandă să echipăm maşina cu anvelopele de iarnă deja atunci, când pe parcursul mai multor zile temperatura în timpul zilei se situează sub 7 grade Celsius, chiar dacă asfaltul este uscat. La aceste temperaturi cauciucul anvelopelor de iarnă are proprietăţi mai bune faţă de cel utilizat în anvelopele de vară, oferind o aderenţă mai bună atât pe carosabil uscat, cât şi pe carosabil umed, în rezultat o manevrabilitate previzibilă şi o distanţă de frânare mai scurtă. Nu este binevenită instalarea cauciucurilor cu crampoane doar pe o singură axă, deoarece aderenţa între axele autovehiculului va fi radical diferită, ceea ce va afecta comportamentul automobilului şi va compromite siguranţa, iar capacităţile de trecere vor fi chiar mai scăzute faţă de vehiculele echipate cu anvelope de iarnă fără crampoane pe ambele axe. De asemenea, nu trebuie să uităm că anvelopele cu crampoane au o distanţă de frânare mai mare pe carosabilul deszăpezit. În RCR mai sunt stipulate prevederile ce vizează exploatarea în condiţii climaterice nefavorabile a microbuzelor, autobuzelor şi camioanelor al căror masă maximă autorizată depăşeşte 3,500 kg. Aceste unităţi de transport trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă sau să dispună de lanţuri antiderapante confecţionate industrial pentru acest scop (pe roţile motrice).

Aflaţi cum alegem corect anvelopele de iarnă
0
16,120
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!