(VIDEO) Cât de manevrabil e cel mai mare camion de pompieri Tatra, cu tracţiune 10x10 şi 4 punţi viratoare

2 Iulie 2023, 12:21
Redacţia PiataAuto.md
Pentru că legendarele camioane Tatra sunt atât de capabile în înaintarea în condiţii dificile, acestea sunt deosebit de solicitate de pompieri, mai ales cei care luptă cu incendiile de vegetaţie sau pur şi simplu incendii în locul izolate şi greu accesibile. Germania, Polonia, Cehia, Slovacia — toate aceste ţări au cumpărat zeci de asemenea camioane de pompieri în ultimii ani (sute în cazul Germaniei şi Cehiei). Iar pompierii pot alege între camioane 4x4, 6x6, 8x8 şi chiar 10x10, cele din urmă fiind camioanele de pompieri cele mai mari.
Aşadar, ceea ce vedem mai jos e cel mai mare camion Tatra de pompieri disponibil şi poate transporta la bord, în cisterna sa, 21.000 litri de apă! Masa proprie a unui asemenea camion e de 18,5 tone, dar, cu tot cu apă şi echipamente adiţionale, masa totală ajunge la 42 de tone.
Camionul are tracţiune pe toate 5 punţi ale sale, acestea fiind formate din renumitele semiaxe articulate Tatra, conectate la tubul central de tracţiune. Garda la sol e de 35 cm, iar puterea pentru a mişca un asemenea mastodont vine de obicei de la un motor diesel Cummins răcit cu lichid, cu 6 cilindri în linie, care livrează 607 CP şi 2.058 Nm, el fiind cuplat la o cutie automată de origine Allison.
Pentru că e cel mai mare camion şi are tocmai 5 punţi şi o lungime totală uriaşă, dar totodată trebuie să se poată strecura în condiţii dificile şi mai ales foarte repede, cei de la Tatra i-au asigurat o construcţie prin care 4 din cele 5 punţi sunt viratoare. Primele două punţi virează în regim normal după direcţia volanului, iar ultimele două punţi virează în direcţie inversă, la un unghi mai mic, doar puntea din mijloc rămânând nemişcată. Asta face ca uriaşul camion să fie extraordinar de manevrabil, în ciuda dimensiunilor sale uriaşe şi a celor 5 punţi pe care le are!
Vezi în video-ul de mai jos cât de manevrabil e un asemenea camion de pompieri Tatra 10x10.
0
12,314
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!