Inginerii norvegieni au creat o dronă electrică subacvatică, cu o autonomie de 15 zile, care poate avea funcţii curioase şi care va face mările Europei mai sigure

29 Aprilie 2024, 22:19
Redacţia PiataAuto.md
Propulsia electrică ia o nouă formă în mâinile inginerilor norvegieni de la Kongsberg, o companie de stat cu activităţi în câteva domenii strategice, inclusiv în apărare. Aceştia au creat acum noua Hugin Endurance, care e o dronă subacvatică propulsată electric, cu energie stocată în baterii, care poate avea o autonomie de operare de 15 zile şi poate îndeplini mai multe funcţii curioase.
Drona norvegiană are jumătate de an de când a fost elaborată în primele prototipuri de test, iar în ultimele 6 luni a trecut prin teste de viaţă reală, pentru ca abia acum, când inginerii au confirmat viabilitatea tehnologiilor acesteia, să o şi anunţe public. Producţia şi livrările acesteia către forţele maritime norvegiene va începe imediat.
Nu e prima dronă subacvatică norvegiană, întrucât însăşi numele Hugin reprezintă o istorie de evoluţie de 30 de ani, dar e prima de acest fel cu propulsie electrică de acest tip, care să înglobeze toate aceste tehnologii.
Spre exemplu, drona are senzori hidroacustici şi un grad avansat de cartografiere şi analiză a tot ce se întâmplă în jurul său şi e programată să ia şi decizii autonome despre ocoliri, schimbări de direcţii şi chiar anumite acţiuni mai avansate, tipul lor exact fiind deocamdată ţinut sub umbra discreţiei.
La fel de interesant e că noua dronă electrică are un sistem de navigaţie inerţial, ceea ce înseamnă că e imun la orice tentative de bruiaj al semnalului GPS de la sateliţi, cum se întâmplă adeseori în Marea Baltică în ultimul timp, motiv din care sunt afectate avioanele civile.
Drona stochează criptat informaţiile pe care le acumulează şi le poate transmite diviziilor de apărare din Norvegia printr-un protocol propriu de criptare, prin propriii sateliţi.
Ce informaţii poate capta noua dronă norvegiană? Ei bine, orice informaţii de cercetare a împrejurimilor, atât în scop militar, cât şi ştiinţific. De asemenea, una din funcţiile curioase ale noii dronei va fi patrularea permanentă a cablurilor şi conductelor subacvatice, pentru a minimiza riscurile de sabotaj. Astfel, mai multe asemenea drone electrice silenţioase pot asigura patrularea non-stop a căilor de comunicaţie maritimă esenţială, multe din care s-au dovedit a fi neaşteptat de vulnerabile în noul context de securitate din Europa.
Desigur, vorbim de propulsie pur electrică, iar viteza maximă şi puterea sunt ţinute în secret. Inginerii norvegieni ne spun, însă, că au folosit baterii litiu-ion speciale, rezistente la presiunea mult mai mare din adâncul mării, or, noua dronă e un adevărat mic submarin autonom, fără echipaj la bord, care poate ajunge la 6.000 metri adâncime în mare!
Şi, deşi noua dronă ajunge atât de adânc, ea are suficientă energie în baterie, încât să poată opera 15 zile sub mare, navigând 2.200 km şi cartografiind şi inspectând 1.100 km2 de suprafaţă maritimă. Sunt capacităţi care fac din Hugin Endurance cea mai capabilă dronă autonomă silenţioasă de mare adâncime din prezent.
Iar propulsia electrică aici este şi una aleasă din punct de vedere al ecologiei, zic norvegienii, dar şi pentru a-i garanta silenţiozitatea şi şansele mari de a rămâne neobservată pe radarele obişnuite. Desigur, fiind vorba de un produs strategic de apărare, norvegienii ţin secret şi densitatea energetică a bateriei sau capacitatea acesteia, dar e clar că aceştia au reuşit să atingă o densitate energetică excepţională, dacă această dronă poate înainta atât de departe ca un submarin şi dacă ea poate funcţiona 15 zile în continuu, cu tot ce monitorizări, înregistrări şi transmiteri de date.
Cert e că odată cu această dronă, apele Norvegiei, şi în scurt timp ale Europei, vor deveni mai sigure pe partea de cabluri şi conducte subacvatice cruciale, de telecomunicaţii, de electricitate sau de produse energetice.
3
23,415
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!