(VIDEO) Micile secrete de design şi inginerie ale noii motociclete BMW R 1300 GS

12 Mai 2024, 11:15
Redacţia PiataAuto.md
Familia de modele GS a celor de la BMW e ceea ce defineşte esenţa motocicletelor BMW de mult timp încoace, întrucât e modelul lor cel mai apreciat şi mai bine vândut, cu o istorie impecabilă de inginerie şi design bine gândit şi anduranţă în timp. În toamna anului trecut, BMW a dezvăluit noua generaţie R 1300 GS, care aduce şi un nou motor boxer, de 1,3 litri, dar şi o întreagă platformă nouă. Acum, un exemplar R 1300 GS a ajuns în mâinile unuia din cei mai experimentaţi youtuberi în motociclete, care relevă micile secrete de design şi inginerie ale noii motociclete germane.
În primul rând, acesta arată cum renumitul far asimetric a lui GS, care-l făcea notoriu de inestetic, a devenit acum simetric, cu ambele faze încadrate frumos într-un singur bloc optic şi cu patru elemente LED simetrice în jurul lui.
Apoi, cadrul şi subcadru aduc inovaţii mult mai profunde, formând un soi de exoschelet vizibil, rigid şi uşor. Asta a ajutat motocicleta să devină mai uşoară cu câteva kilograme.
Până şi motorul boxer a devenit simetric în aspect, deşi construcţia îl impune să aibă pistoane aranjate diferit. Inginerii BMW au poziţionat lanţurile de distribuţie diferit — cel din dreapta în faţ, iar cel din stânga în spate, astfel încât pe dinafară motorul pare simetric.
Noua suspensie cu amortizoare ajustabile a devenit mai fermă şi împreună cu o nouă inginerie a joncţiunilor furcii dă o senzaţie foarte diferită, de precizie sporită, în offroad.
Youtuber-ul vorbeşte şi despre echipări şi inconvenienţe la unele accesorii, arătând că preţul de bază al lui BMW R 1300 GS e pentru o motocicletă absolut teoretică, pe care nimeni n-a văzut-o vreodată, pentru că nimeni n-ar vrea una. Preţul de facto e minim cu 4-5 mii dolari mai mare decât cel de start.
Iar la final youtuber-ul arată şi câteva din problemele iniţiale care s-au făcut remarcate în primele luni de la lansare, inclusiv una care ducea la scurtcircuitarea demarorului, care e tot chinuia să pornească singur motocicleta până lua foc în parcare.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,422
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!