CNPF a stabilit suma maximă pentru constatarea amiabilă de accident rutier pentru șoferii din Moldova

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a stabilit plafonul sumei și procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere pentru șoferii din Moldova. Astfel, conform noii proceduri, în cazul accidentelor minore, în urma cărora cei implicați nu au suferit vătămări corporale, șoferii pot soluționa conflictul pe cale amiabilă.

Potrivit procedurii stabilite de CNPF, formularul de constatare amiabilă a accidentului rutier este compusă din două pagini autocopiative, ambele cu aceeași valoare juridică. Paginile respective vor fi completate de șoferii implicați în accidentul rutier, fără a fi nevoie de implicarea inspectorilor constatatori la locul accidentului pentru a stabili vinovăția unuia dintre șoferi.
Noua procedură poate fi pusă în aplicare doar dacă în accident au fost implicate nu mai mult de două automobile, dacă pietonii sau pasagerii unuia dintre vehiculele implicate în accident nu au suferit vătămări corporale și doar în cazul în care valoarea pagubei nu depășește suma de 10 mii lei. Formularul poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: drumuri publice, durmuri închise circulației publice sau orice alte locuri, însă doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Formularele întocmite corespunzător pot fi utilizate în relațiile cu asigurătorii sau reasigurătorii, fără implicarea directă a agenților constatatori. Formularul este considerat valabil doar dacă părțile sunt deacord cu datele indicate pe ambele exemplare și, respectiv, sunt prezente ambele semnături ale șoferilor implicați în accident. Formularul conține informații despre data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor, proprietarilor, vehiculelor implicate și datele companiilor de asigurare.

Depunerea formularului de constatare amiabilă de accident obligă asigurătorul să deschidă dosarul de daună și să efectueze constatarea pagubelor.
0
2,231
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!