Alianța Renault-Nissan a semnat un parteneriat exclusiv cu Waymo pentru dezvoltarea pilotului automat

Alianța Renault-Nissan a anunțat semnarea unui acord de cooperare cu compania Waymo din cadrul gigantului Alphabet (Google) pentru lansarea comună a automobilelor echipate cu sistem de pilot automat, dezvoltat de americani, pe străzile Franței și Japoniei. Deși francezii și niponii dezvoltă sisteme de pilot automat de sine stătător, tehnologiile din portofoliul Waymo par a fi mai avansate.

În cadrul parteneriatului, Waymo va lansa pe străzile Franței și Japoniei servicii de transport pentru pasageri și mărfuri pe baza automobilelor din gama Renault și Nissan, ce vor fi echipate cu sistemul de pilot automat dezvoltat de americani, însă inițial părțile au dispus lansarea unor cercetări de amploare pentru a determina segmentul de piață și tipurile de servicii, ce urmează a fi implementate.
Tot în cadrul parteneriatului va fi înființată și o nouă întreprindere comună, ce ulterior va avea acces și pe alte piețe, afară de cele franceză și niponă. Potrivit celor de la Waymo, avantajul pentru compania americană este accesul pe piața mondială de servicii auto, or până în prezent modelele Waymo au activat în special în SUA, unde modelele Chrysler Pacifica și Jaguar I-PACE, echipate cu sistemul de pilot automat american, au parcurs cumulativ peste 16 milioane kilometri.

Nu se cunoaște dacă Renault și Nissan vor prelua o parte din tehnologiile dezvoltate de Waymo pentru lansarea propriilor sisteme de pilot automat pe automobilele de serie, în contextul în care parteneriatul prevede lansarea unor asemenea automobile doar în segmentul serviciilor de transport, însă în viitor nu este exclusă semnarea unui nou acord de cooperare, ce să prevadă și un schimb de experiențe. Despre acest fapt sugerează și ceea că Mitsubishi, parte componentă a Alianței franco-nipone, nu participă la noul parteneriat, iar asta pentru că compania niponă nu dezvoltă de sine stătător sisteme de pilot automat.
0
1,448
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!