Premieră mondială: Lexus UX 300e, primul electromobil al mărcii premium nipone!

22 Noiembrie 2019, 12:23
Denis Godorozea
În cadrul Salonului Auto de la Los Angeles Lexus a prezentat în premieră mondială primul său electromobil. Noul model este, de fapt, o versiune electrică a proaspătului crossover Lexus UX, iar motorizarea electrică a primit indicele UX 300e. În ciuda dimensiunilor compacte şi platformei comune cu Toyota C-HR, noul UX 300e promite o autonomie mai mult decât suficientă pentru un regim de exploatare urban.
Aşadar, lista motorizărilor Lexus UX, care prevedea anterior doar versiuni pe benzină şi hibride, a fost suplinită cu o variantă 100% electrică. Modificările nu s-au limitat, însă, doar la noua unitate de propulsie electrică, or inginerii s-au văzut nevoiţi să introducă modificări în structura caroseriei pentru o rigiditate mai bună, dar şi să ajusteze platforma pentru instalarea bateriei de 54.3 kWh, situată sub podeaua crossover-ului.
Lexus UX 300e este propulsat de un motor electric, amplasat pe puntea faţă, ce livrează 204 CP şi 300 Nm. Bateria promite o autonomie de până la 400 km, însă acest rezultat a fost obţinut în standardul de calcul NEDC, ceea ce înseamnă că în viaţa reală UX 300e ar putea parcurge între 250 şi 300 km cu un singur plin.
Ulterior şi-ar putea face apariţia şi motorizări mai puternice, dar şi o baterie mai generoasă, dar trebuie să menţionăm că această autonomie ar fi suficientă pentru o exploatare confortabilă în mediul urban, iar cu o infrastructură dezvoltată cu staţii de încărcare rapidă, precum cea din Europa, proprietarii noului UX 300e nu se vor confrunta cu probleme nici în călătorii de mii de kilometri, or crossover-ul poate fi încărcat cu până la 50 kWh de la o priză de încărcare rapidă, ceea ce înseamnă că într-o oră rezervele bateriei pot fi suplinite pentru un parcurs de peste 200 km.
La exterior Lexus UX 300e nu se distinge prea mult de versiunile echipate cu motoare termice, iar motorizarea electrică este trădată doar de inscripţiile distinctive de pe caroserie. La bord şi-a făcut apariţia un nou levier de selectare a direcţiei de mers, iar cel din spatele volanului va beneficia de afişaje noi pe instrumentarul de bord digital.
Lansarea pe piaţa europeană va avea loc pe parcursul anului viitor. Preţul va fi anunţat mai aproape de startul vânzărilor.
0
2,034
GALERIE FOTO (30 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!