Recomandarea Car Music de week-end, №32. Ediţie specială Made in Moldova!

24 Noiembrie 2019, 10:54
Ilie Toma
Revenim astăzi cu o nouă recomandare de muzică bună în condus, iar unul din albumele recent lansate în Moldova ne-a inspirat nu doar să-l recomandăm pe el spre ascultare, ci să facem o întreagă ediţie doar cu albume produse de muzicieni autohtoni.
Albumul care ne-a inspirat să facem asta e BESTIARIUM al celor de la Zdob şi Zdub, lansat acum, în luna noiembrie, pe care l-am tot savurat la drum lung în recentul nostru #ElectricUltraMaraton. Tocmai de asta, cele 3 recomandări de astăzi încep cu recomandarea rock.

Recomandarea Rock:
Zdob şi Zdub — Bestiarium. 2019.
Apple Music | Deezer | Spotify
Ştiţi, sinceri şi cu mâna pe inimă fiind, cei de la Zdob şi Zdub merită toată admiraţia noastră pentru talentul de muzicieni adevăraţi pe care-l au şi pentru faptul că reuşesc, în ciuda a orice. Într-o lume autohtonă în care muzicienii se perindă din nunţi în nunţi, iar lansările multora înseamnă arareori câte o piesă, însoţită de câte un videoclip filmat tot de câte un operator la nunţi, să avem o formaţie în adevăratul sens al cuvântului, care n-a uitat ce înseamnă sunetul de studio profesionist, care n-a uitat ce înseamnă lansarea unui album adevărat, care şi-a păstrat şi evoluat propriul stil inconfundabil şi mai ales care musteşte de inspiraţie şi idei noi — e un adevărat respiro în lumea muzicii produse în ţara noastră. Şi apoi, ascultând Bestiarium de zeci de ori deja până la apariţia acestor recomandări, risc să zic că e cel mai copt şi mai inspirat album al Zdubilor de până acum. Ideea de bază e genial de simplă şi genial de autohtonă — fiecare piesă a albumului elogiază un personaj conectat la lumea animalelor din folclorul autohton — personaje imaginare sau reale, precum Statu-Palmă-Barbă-Cot sau Muma Pădurii deoparte sau Ursul şi Lupul de cealaltă parte. Iar felul în care aceste teme sunt ambalate în piese rock, pline de viaţă şi linie melodică forte, e de-a dreptul superb, toate păstrând şi stilul irepetabil al celor de Zdob şi Zdub! Cu siguranţă cel mai bun album lansat în Moldova de ani buni încoace. Cu siguranţă un album care merită ascultat şi pus în colecţia preferatelor. Din fericire, Zdubii şi-au pus la punct acum şi prezenţa pe serviciile de streaming, aşa că-l găsiţi pe Apple Music, Deezer sau Spotify, cu abonamente plătite şi retribuţiile cuvenite autorilor, aşa cum e corect. Savuraţi! Şi jos pălăria în faţa Zdubilor!

Recomandarea Electronic:
Andrew Rayel — Moments. 2017.
Apple Music | Deezer | Spotify
Andrew Rayel e cu siguranţă un nume cunoscut de fanii muzicii electronice, iar dacă vorbim de acest gen şi de un creator de muzică din Moldova, atunci el iese cu siguranţă în evidenţă. Un muzician cu talent şi cu predilecţia de a asigura calitate şi inspiraţie, iar asta l-a dus într-o lume a marilor nume din electronică, alături de care a evoluat pe scenă sau a colaborat în lansări. În prezent Andrew Rayel produce o emisiune săptămânală de muzică electronică, numită Find Your Harmony Radioshow, ajungând deja la 181-a ediţie, unde pot fi audiate cele mai bune creaţii în opinia sa. Totuşi, noi am decis să recomandăm aici ultimul lui album de studio, lansat în 2017 şi botezat Moments. Un album care se ascultă cu plăcere cap-coadă, la un sistem audio bun, iar în condus merge şi mai bine!

Recomandarea Jazz:
Trigon — Free Gone. 2000.
Apple Music | Deezer | Spotify
Din păcate muzica jazz a cam rămas orfană de lansări importante în ultimii ani în Moldova, iar cluburi care să mai găzduiască vreun concert pe undeva printr-un subsol sau o sală mai luminată tot nu prea mai există. Trigon şi implicit Anatolie Ştefăneţ sunt printre pilonii jazz-ului şi etno jazz-ului din Moldova, iar aprecierea lor vine şi din dârzenia cu care au rezistat de-a lungul timpului, mai şi lansând albume, dar şi din încăpăţânarea de a crea Ethno Jazz Festival deja de mulţi ani încoace. Totuşi, a trecut vreme bună de când Trigon n-a mai lansat un album de studio în toată legea, iar noi, perindând printr-un oarecare haos asociat Trigonului în serviciile de streaming, am considerat că e cel mai bine să vă recomandăm cea mai notorie creaţie a lor, Free Gone, datată cu anul 2000.

Vedeţi şi:
» Toate recomandările muzicale precedente
0
1,930
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!