Premieră: Chevrolet prezintă noile generaţii ale SUV-urilor Tahoe şi Suburban

11 Decembrie 2019, 16:08
Denis Godorozea
Chevrolet prezintă în SUA noile Tahoe şi Suburban — cele mai solicitate SUV-uri de dimensiuni mari din SUA se păşesc concomitent într-o generaţie nouă. Misiunea noilor modele este dificilă, de a menţine poziţiile de top pe piaţa nord-americană, iar pentru a face posibil acest lucru, cele două modele au avansat mult din punct de vedere tehnic, dar şi în materie de design. Să vedem, deci, ce modificări au pregătit cei de la Chevrolet pentru cea de-a 5-a generaţie Chevrolet Tahoe şi cea de-a 12-a generaţie Chevrolet Suburban, care marchează acum şi 85 ani de la prima lansare.
Pentru a reduce din costurile de dezvoltare şi producţie noile Tahoe şi Suburban au un substrat tehnic foarte apropiat cu cel al pick-up-ului Chevrolet Silverado, prezentat în premieră aproape cu doi ani mai devreme. Astfel, noile modele sunt în continuare construite pe cadru dur, iar limbajul stilistic este asemănător celui aplicat pentru Silverado.
Americanii au dezvoltat o platformă cu cadru dur mai rigidă, care a permis SUV-urilor să ofere acum mai mult spaţiu la bord pentru pasageri. Comparativ cu predecesorul, noul Tahoe are un ampatament cu 125 mm mai mare (3,071 mm), fiind mai lung cu 169 mm (5,351 mm). Drept rezultat, Tahoe oferă cu circa 40% mai mult spaţiu pentru picioare pasagerilor spate, având şi un portbagaj mult mai voluminos, de 733 litri (433 litri anterior). Versiunea mai mare a acestuia, legendarul Chevrolet Suburban are un ampatament mărit cu 105 mm, până la 3,407 mm, în lungime fiind mai lung cu 32 mm, până la 5,732 mm, comparativ cu generaţia precedentă. În cazul lui Suburban confortul pasagerilor a fost superior spaţiului oferit în compartimentul destinat bagajelor, care este mai mare acum cu doar 51 litri, constituind 1,164 litri. Ei bine, cu bancheta spate şi cel de-al treilea rând de scaune rabatate Tahoe oferă un volum de 3,479 litri, pe când Suburban poate oferi până la 4,097 litri volum pentru bagaje.
În ciuda tendinţelor de piaţă, noile Chevrolet Tahoe şi Suburban nu s-au ales cu multiple display-uri şi suprafeţe tactile la bord — instrumentarul de bord clasic este prevăzut pentru toate nivelele de echipare standard, consola centrală fiind împânzită cu butoane şi tot soiul de comenzi tradiţionale. Pentru prima dată, însă, levierul cutiei automate de viteze din spatele volanului a fost substituit cu un set de butoane pe consola centrală. Standard Tahoe şi Suburban dispun de câte un ecran de 10 inch al sistemului multimedia, cu conectivităţi Apple CarPlay şi Android Auto, iar opţional clienţii pot bifa un head-up display de 15 inch. Pasagerii de la posterior pot avea un sistem de infotainment dedicat, cu două tablete de 12.6 inch.
Pentru prima dată în istorie Chevrolet Tahoe şi Suburban vor avea o suspensie spate independentă, standard echipată cu amortizoare şi arcuri pasive. Opţional poate fi comandată suspensia Magnetic Ride Control, care permite ajustarea rigitităţii amortizoarelor. Tot în premieră pentru ambele modele este suspensia pneumatică, oferită opţional, ce permite ajustarea gărzii la sol într-un diapazon de 102 mm.
Lista motorizărilor este unificată pentru ambele modele. Versiunile incipiente vor avea sub capotă în premieră un turbodiesel — unitatea Duramax de 3.0 litri, cu 6 cilindri, ce are la activ 281 CP şi 623 Nm, oferită acum şi pentru pick-up-ul Silverado. Pentru versiunile de top este prevăzută vechea unitate V8, aspirată natural, ce oferă un total de 360 CP şi 519 Nm. Acelaşi motor de 5.3 litri a stat la baza unităţii de 6.2 litri, ce oferă deja 426 CP şi 623 Nm. Indiferent de propulsorul ales, acesta se va cupla la cutia automată cu 10 rapoarte, dezvoltată în comun de concernele Ford şi General Motors. Standard SUV-urile au tracţiune pe puntea spate, opţional fiind oferit sistemul de tracţiune integrală permanentă.
Producţia noilor Chevrolet Tahoe şi Suburban va demara pe parcursul anului viitor la uzina din Texas. Lansarea pe piaţă va avea loc în vara anului 2020, iar mai târziu americanii vor prezenta şi noile generaţii GMC Yukon şi Cadillac Escalade.
0
2,023
GALERIE FOTO (47 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!