Autorităţile ruse vor introduce amenzi de mii de euro pentru modificarea parcursului indicat de odometru

24 Ianuarie 2020, 12:32
Denis Godorozea
Manipulările cu odometrul sunt foarte răspândite în special în Europa de Est, în ţări precum Moldova, Ucraina şi Rusia. Proprietarii de automobile recurg la această metodă de înşelăciune pentru a face propriul automobil mai competitiv pe piaţa vehiculelor rulate în speranţa de a obţine mai mulţi bani în urma vânzării. Bineînţeles, aceste manipulări sunt cel puţin obraznice, însă pentru a exclude în totalitate efectul, acestea ar mai trebui să fie sancţionate dur.
Cu un asemenea proiect au venit autorităţile ruse, care îşi propun să introducă modificări legislative care să vizeze prestarea serviciilor de modificare a datelor indicate de odometrul automobilului. Conform planurilor iniţiale, vor fi sancţionate doar persoanele juridice, întreprinderile care prestează astfel de servicii clienţilor, iar sancţiunea va prevedea o amendă de un milion de ruble ruseşti, echivalentul a 14,670 euro. Proiectul prevede sancţiuni şi pentru persoanele fizice, care prestează acest tip de servicii, amenda fiind de 300,000 ruble ruseşti, sau circa 4,400 euro. Deocamdată, însă, nu sunt prevăzute sancţiuni pentru proprietarii de automobile care solicită asemenea servicii.

De menţionat, că în prezent companiile ce oferă servicii de modificare a datelor odometrului pot fi sancţionate, însă amenda constituie doar 500 ruble, o sumă infimă chiar şi în raport cu costul serviciului. Pe lângă majorarea amenzii, autorităţile vor să oblige motoarele de căutare şi de promovare să elimine din publicitate informaţiile privind prestarea serviciilor de modificare a datelor odometrului.
Ulterior autorităţile planifică să introducă sancţiuni şi pentru clienţii acestui tip de servicii. Cum va fi stabilit vinovatul în acest caz? Or maşina poate fi achiziţionată cu parcursul deja modificat, iar noul proprietar ar putea să nu cunoască acest lucru. În acest sens autorităţile propun formarea unei baze de date centralizate, care să includă toate automobilele înregistrate în ţară, unde să fie indicat şi parcursul, de exemplu, la fiecare testare tehnică obligatorie.

Pe lângă cele menţionate mai sus, autorităţile din Rusia vor să introducă sancţiuni mai dure pentru dealerii auto, care oferă date eronate despre parcursul real al maşinii. Între timp, cu asemenea probleme se confruntă şi cumpărătorii din ţara noastră, o bună parte dintre automobilele rulate comercializate pe piaţa noastră având parcurs modificat.
0
1,421
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!