În Rusia se vinde o Volga din 1962 utilizată anterior de agenţii KGB la preţ de peste 100,000 dolari

17 Ianuarie 2020, 10:41
Denis Godorozea
Un exemplar extrem de rar a sedanului GAZ-23 Volga este vândut acum un Rusia. Modelul produs în 1962 într-o serie limitată la doar puţin peste 600 exemplare are un preţ de 8.6 milioane ruble, sau circa 140 mii dolari americani. Pe lângă exclusivitate, maşina a mai fost păstrată într-o stare tehnică perfectă.
GAZ-23 Volga a fost în jumătatea secolului trecut unul dintre cele mai răspândite automobile utilizate de agenţii KGB-ului sovietic (KGB - Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti / Comitetul Securităţii Statului). Exemplarul din imagini a fost produs în 1962 şi face parte dintr-o serie limitată la doar circa 600 unităţi produse.
Un astfel de sedan nu putea fi achiziţionat de oamenii de rând din URSS, acesta fiind destinat strict angajaţilor KGB şi altor diviziuni speciale ale statului. Proiectarea versiunii speciale Volga a început în 1959 — autorităţile îşi doreau un sedan mai dinamic, iar astfel inginerii au instalat sub capota maşinii propulsorul ZMZ-23, o versiune modernizată a benzinarului utilizat de GAZ-13 Chaika. De altfel, GAZ-23 Volga a fost una dintre puţinile maşini sovietice din acei ani echipată cu o cutie automată, iar schimbătorul direcţiei de mers se afla în spatele volanului, precum pe modelele americane.
În noua ipostază GAZ-23 Volga putea atinge o viteză maximă de 170 km/h şi să accelereze până la 100 km/h în 16 secunde fiind, astfel, unul dintre cele mai dinamice automobile sovietice din acei ani, or versiunea standard GAZ-21 executa exerciţiul de acceleraţie până la 100 km/h în 34 secunde, pe când legendara Chaika avea nevoie de 18 secunde pentru a atinge o viteză similară.
Pe lângă substratul tehnic, Volga KGB-istă se distinge de sedanurile GAZ-21 printr-un calandru modificat şi caroserie fortificată, care au rezultat într-o greutate mai mare cu circa 300 kg. De altfel, din această cauză şoferii aveau obiceiul de a încărca portbagajul cu diferite greutăţi pentru a îmbunătăţi manevrabilitatea.
0
3,187
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!