Rinspeed MetroSnap: naveta electrică autonomă care poate înlocui rutierele şi gheretele comerciale din Chişinău

3 Ianuarie 2020, 16:33
Denis Godorozea
Atelierul elveţian Rinspeed, care anterior s-a făcut renumit prin pachetele de modificări pregătite pentru diverşi constructori auto şi navetele conceptuale cu propulsie electrică şi sisteme de pilot automat prezintă noul concept urban MetroSnap, noua navetă care poate înlocui transportul public dar şi poate fi transformată într-o "gheretă" de comerţ. Noul model debutează în cadrul expoziţiei CES 2020.
De altfel, din punct de vedere tehnic Rinspeed MetroSnap nu se distinge prea mult de conceptele prezentate de specialiştii din Elveţia anterior — aceasta este o platformă cu 4 roţi şi propulsie electrică, cu o lungime totală de 3.7 metri, ce poate schimba capsulele (pods) în funcţie de domeniul de deservire, fie transportul public de persoane şi mărfuri sau livrarea mărfurilor. Multitudinea display-urilor exterioare, însă, în caz că se optează pentru versiunea destinată livrărilor, aceasta arată ca o gheretă surpaîncărcată cu rafturi şi mărfuri, precum cele ce au împânzit Chişinăul! :)
Precum şi predecesorii, noul MetroSnap poate afişa diverse mesaje pentru alţi participanţi la trafic şi pietoni, de exemplu, dacă intenţionează să oprească pe acostament sau începe călătoria. Conceptul este lipsit în totalitate de comenzi specifice pentru şofer, iar viitoarele modele de serie, dacă vor ajunge să fie produse, vor fi vehicule complet autonome, controlul acestora fiind desfăşurat doar prin intermediul administratorilor de reţele, în care modelele Rinspeed vor fi angajate, indiferent de serviciul prestat.
La bordul versiunii destinate transportului de persoane sunt prevăzute 6 locuri cu scaune preluate de la nava aeriană Boeing-737. Toţi pasagerii dispun de conexiuni internet şi tablete integrate pentru acces la sistemul multimedia. O altă versiune interesantă este "ghereta pe patru roţi" — aceasta include şi compartimente de depozitare răcite, iar cumpărătorii pot alege marfa dorită din lista afişată pe display-urile exterioare. Marfa este ulterior achitată prin cardul bancar sau cu ajutorul smartphone-ului.

Platforma cu roţi este echipată cu un motor electric şi poate accelera până la 85 km/h. Motorul este alimentat de la o baterie de 12.2 kWh, ce promite o autonomie de 130 km.
1
1,904
GALERIE FOTO (24 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!