Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Sfârşitul Alianţei Renault-Nissan: niponii vor să rupă relaţiile de cooperare cu concernul francez

13 Ianuarie 2020 - 17:22
Denis Godorozea
Industria auto mondială poate fi zguduită de destrămarea unei dintre cele mai mari alianţe — presa occidentală anunţă că niponii planifică să se retragă definitiv din cadrul Alianţei Renault-Nissan! Care sunt motivele celor de la Nissan şi ce impact va avea decizia pentru cei doi constructori?

Potrivit informaţiilor furnizate de Financial Times, conducerea Nissan vrea să renunţe urgent la cooperarea cu francezii de la Renault pe fundalul relaţiilor înrăutăţite dintre conducerea celor două concerne. De altfel, un asemenea scenariu a fost descris şi de fostul conducător al Alianţei, Carlos Ghosn, care a fugit acum câteva zile de justiţia niponă.

Se pare că niponii nu sunt mulţumiţi de condiţiile de participare în cadrul Alianţei cu francezii: Grupul Renault deţine în cadrul Nissan un pachet de 43% de acţiuni, în timp ce niponii dispun de doar 15% din acţiunile concernului francez. Totodată, mai multe modele comercializate cu sigla Renault au la bază tehnologii nipone, în special SUV-urile, în timp ce participarea francezilor din punct de vedere tehnic este simţitor mai mică. Chiar şi aşa, francezii, care deţin controlul asupra AvtoVAZ, au oferit partenerilor de la Nissan platformele modelelor Lada, pe baza cărora niponii au relansat brandul de maşini accesibile Datsun, iar mai multe modele Nissan comercializate în Europa utilizează propulsoare diesel dezvoltate de Renault.
Astfel, prima etapă în ruperea definitivă a relaţiilor va fi separarea gamelor de modele, iar platformele tehnice, unităţile de propulsie şi alte tehnologii nu vor mai fi utilizate în comun. Ulterior companiile vor partaja liniile de producţie, deţinute în comun. Nu se cunoaşte, însă, cum vor fi partajate acţiunile celor două companii. De menţionat că cele două companii din cadrul Alianţei Renault-Nissan nu au venit cu o reacţie pe marginea informaţiilor apărute în presă.

Destrămarea Alianţei Renault-Nissan nu va avea, practic, nici un impact asupra companiilor mai mici, ce intră în componenţa Renault şi Nissan. Francezii deţin branduri precum Dacia, Alpina, Lada şi Samsung, pe când cei de la Nissan deţin brandurile Datsun, Infiniti şi Mitsubishi (34% din acţiuni). Totodată, viitoarele generaţii ale modelelor existente, dar şi modele absolut noi create în cadrul Alianţei nu vor avea de suferit şi vor fi lansate pe piaţă -fără modificări majore. Asta înseamnă că şi pe parcursul următorilor 7-10 ani automobilele Renault şi Nissan vor fi în mare parte unificate, de exemplu SUV-urile Renault Kadjar şi Nissan Qashqai.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter