Kasper Hoglund, omul care trăieşte într-un Land Rover Discovery de 13 luni încoace

23 Februarie 2020, 15:37
Ilie Toma
Unii dintre noi sunt făcuţi pentru a explora lumea în continuu. Unii dintre noi nu se pot astâmpăra în sufrageria de acasă. Spiritul lor e prea liber pentru a sta într-un singur loc, iar adevărata lor stare de bine e atunci când merg în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei. Iar unii aleg să-şi trăiască viaţa într-o continuă drumeţie, întreaga planetă fiindu-le casă.
În 2018, norvegianul Kasper Hoglund muncea la şcoala din localitate, planificând să devină profesor. O viaţă decentă şi dorită în Norvegia. Dar Kasper a tot gustat din călătorii şi fotografii între timp. Într-atât, încât a început a ieşi tot mai des în natură, dormind la cort, departe de civilizaţie. Prin vara lui 2018, dormea deja mai multe nopţi în cort decât în dormitorul de acasă. A ajuns să se întrebe cum ar putea să lucreze, dar în acelaşi timp să poată călători pe cât de mult şi-ar dori?
O maşină sau o camionetă păreau a fi soluţia. Ar putea economisi mult trăind într-un vehicul mobil, fără a mai plăti chiria unui apartament, şi-a zis. Mai departe s-a dovedit că partea cu economisirea era greşită, dar libertatea de a dormi oriunde sub cerul înstelat e de nepreţuit.

A vândut tot ce a avut către acel moment din 2018, tot ce avea o câtuşi de mică valoare. Restul l-a dat oricui a vrut să-l ia. La sfârşitul anului 2018 i-a înmânat proprietarului cheile de la apartamentul pe care-l închiria şi aici a început viaţa sa pe 4 roţi.
Noua sa casă avea să devină un Land Rover Discovery 4, fabricat în 2014 şi cumpărat de Kasper cu puţin timp înainte de a se despărţi de apartamentul său. La început era decis să cumpere o camionetă, dar şi-a dat seama că vrea, de fapt, să poată ajunge în locuri în care alţii nu merg, inaccesibile, izolate. Aşa că alegerea logică s-a îndreptat spre un 4x4 capabil, un Land Rover.
Acum maşina are doar două locuri normale, cele din faţă. Tot spaţiul de după ele e configurat pentru dormit şi pentru depozitare. Totul a fost gândit inteligent, aşa că aici există un soi de dulap transformator, cu o bucătărie retractabilă, locuri de depozitare şi patul pentru dormit. Patul e folosit, însă, doar în condiţii meteo extreme — în rest Kasper doarme sub cerul liber, în cort. Are un cort montat pe acoperiş, în care pot încăpea până la 4 persoane.
Chiar dacă adoptase deja un stil de viaţă „nomadă”, pe 4 roţi, Kasper a continuat să muncească la şcoală în 2019. Dar a ajuns să facă mult mai mulţi kilometri cu maşina decât planificase iniţial. Prea frumos era nordul Norvegiei. Prea multe erau locurile de văzut. În zilele libere se depărta tot mai mult spre nord, iar apoi duminică seara venea înapoi, pentru a fi luni la şcoală. Până când şi-a dat seama că ar putea trăi oriunde, fără a mai reveni în localitatea sa iniţială.
A ajuns să-şi ia o slujbă în Lofoten, o localitate recunoscută pentru a se afla în miezul unor peisaje fantastice, poziţionată un pic mai la nord de Cercul Polar. Zile cu 24 ore de lumină solară vara şi nopţi polare iarna. Aşa că Lofoten a devenit noul centru de gravitaţie a lui Kasper, aici fiindu-i slujba, şi de aici pornind explorările lui.
Planul lui iniţial a fost să trăiască 12 luni în maşină, înainte de a reveni „cu picioarele pe pământ” şi a se stabili din nou într-o casă, undeva. Dar aceste 13 luni petrecute deja în Land Rover l-au făcut să se simte incredibil de firesc în această casă mobilă. E liber să alungă oriunde-şi doreşte, fără a avea nevoie de drumuri. E liber să-şi aleagă locul de înnoptare oriunde. E liber să coboare oricând din pat şi să facă o fotografie a locului în care se află, imediat. E o libertate din care a gustat şi la care nu vrea să renunţe, cel puţin nu deocamdată!
Dar Kasper îşi planifică deja o nouă mutare. S-a cam reţinut în Lofoten, zice el. N-a decis exact când o va face, dar a decis unde va merge: pe insula norvegiană Svalbard, cea mai nordică insulă locuită a planetei. Temperaturile sunt foarte coborâte şi pe toată insula sunt doar vreo 50 km de drumuri în total. Dar cu Land Rover n-ar trebui să fie o problemă. Va trebui să poarte şi o armă de foc, din cauza urşilor polari, pentru că aşa e regula pe Svalbard.
„De ce trăiesc într-un Land Rover, în zonele arctice, deja de 13 luni?” — se întreabă Kasper. „Pentru că aş regreta în fiecare clipă dacă aş rămânea împotmolit într-o viaţă „normală”, înainte de a-mi urma visele”, răspunde tot el...

Povestea continuă deci! Iar aici aveţi pagina lui Kasper Hoglund pe Facebook, dacă vreţi să-i urmăriţi povestea mai departe!
0
4,548
GALERIE FOTO (43 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!