Un tânăr din Germania a creat ambuteiaje artificiale pe străzile pustii dintr-un oraş cu ajutorul telefoanelor mobile

4 Februarie 2020, 09:22
Denis Godorozea
În era informaţională când tot mai multe procese din viaţa cotidiană sunt integrate strâns cu gadgeturile electronice şi internetul, utilizatorii au tot mai multă încredere, ba chiar se lasă conduşi de aceste dispozitive mobile. Adesea, însă, dispozitivele pot juca împotriva noastră din cauza unor erori de sistem sau lacunelor existente în modurile de funcţionare a aplicaţiilor integrate. Este şi cazul lui Simon Wreckert din Berlin, care şi-a propus să demonstreze că până şi un sistem de navigaţie, firesc pentru majoritatea utilizatorilor din ziua de astăzi, poate fi uşor păcălit şi manipulat.
Sistemele de navigaţie avansate, precum este şi Google Maps, sunt capabile să asisteze utilizatorii nu doar prin posibilitatea de a-i ghida prin jungla urbană, dar şi să ofere recomandări, precum scurtături, modalităţi rapide de a ajunge la destinaţie, dar şi să atenţioneze despre apariţia unui ambuteiaj în cale şi să identifice un alt traseu, mai puţin încărcat. În cel din urmă caz, însă, pentru a oferi informaţii în timp real, Google Maps analizează locaţia şi viteza de deplasare a fiecărui dispozitiv în parte, iar asta este şi lacuna prin care poate fi păcălit sau manipulat sistemul.
Pentru a pune în aplicare ideea sa, Simon Wreckert a încărcat 99 telefoane mobile cu aplicaţia Google Maps conectată într-o vagonetă, pe care ulterior a tractat-o pe una din străzile oraşului unde, de altfel, nu exista nici un ambuteiaj, ba chiar traficul lipsea în totalitate. La scurt timp aplicaţia Google Maps a atenţionat utilizatorii despre "ambuteiajul" apărut pe strada respectivă şi, cel mai probabil, a redirecţionat traficul pe alte căi, or foarte puţine maşini au riscat să circule pe traseul ales de Wreckert, şi alea, probabil, nu aveau un Google Maps conectat. Paradoxal, dar un astfel de "hack" al sistemului poate provoca ambuteiaje pe alte străzi, or şoferii vor tinde să ocolească o stradă strada "încărcată".
1
6,409
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!