(VIDEO) Cât de mult a avansat siguranţa pasivă în caz de impact — demonstrat pe exemplul a două generaţii Nissan Navara

20 Februarie 2020, 09:29
Denis Godorozea
Siguranţa pasivă şi cea activă a avansat mult în industria auto pe parcursul ultimilor ani. Constructorii auto introduc standard pe noile modele sisteme de prevenire a impacturilor cu tot soiul de asistenţi inteligenţi capabili să oprească automobilele şi dacă nu să prevină, atunci să minimizeze consecinţele unui impact. Concomitent, însă, a avansat mult şi siguranţa pasivă, rigiditatea caroseriei şi eficienţa absorbţiei energiei impactului fiind determinante în cele mai multe cazuri de coliziuni. Specialiştii de la The Automobile Association of South Africa (AASA) şi-au propus să demonstreze, cât de mult au avansat constructorii auto în domeniul siguranţei active pe exemplul unui crash-test cu implicarea a două generaţii diferite Nissan Navara.

În cadrul testului cei de la AASA au utilizat un Nissan Navara de primă generaţie, lansat pentru prima dată în 1997 dar produs până în prezent în Africa de Sud pentru piaţa locală, cu actualizări minime comparativ cu modelul original lansat acum peste 20 de ani. Cel de-al doilea automobil este un pick-up Nissan Navara de generaţie curentă, a treia la număr, dar unul rulat, cu câteva mii de kilometri parcurşi, în timp ce Navara de primă generaţie abia a părăsit uzina de producţie.
Cele două pick-up-uri au fost ciocnite frontal la viteza de 64 km/h pe o suprafaţă de 50% a fasciei frontale. Cum era de aşteptat, prima generaţie Navara a picat în faţa modelului actual, chiar dacă cel din urmă este unul rulat — acest fapt nu a avut un impact negativ asupra siguranţei pasive. Caroseria primei generaţii nu doar nu a reuşit să absoarbă energia impactului, dar şi s-a deformat în zona cuştii de siguranţă. În cazul unui asemenea impact şoferul şi pasagerii de la bordul generaţiei actuale Navara ar fi scăpat doar cu câteva leziuni mai puţin grave, în timp ce cei de la bordul primei generaţii a pick-up-ului ar putea primi leziuni fatale.

De menţionat, că prima generaţie Nissan Navara a mai picat anterior testul de siguranţă organizat de asociaţia Global NCAP. Specialiştii din cadrul organizaţiei respective au ciocnit pick-up-ul nipon cu un obstacol ce acoperă 40% din suprafaţa părţii frontale la viteză de 64 km/h. În rezultat, volanul maşinii a lovit manechinul în zona abdominală cauzând leziuni mortale. Deşi modelul este echipat cu airbag frontal pentru pasager, în cazul unui asemenea impact acesta nu va salva pasagerul de leziuni.
0
2,119
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!