Turbinele eoliene au atins o putere instalată totală de 1 TW la nivelul întregii planete, iar tendinţele sunt impresionante

19 Iunie 2023, 16:01
Redacţia PiataAuto.md
În această lună, puterea instalată a tuturor turbinelor eoliene active de pe planetă a atins suma de 1 TW. Au trecut 40 de ani de la instalarea primelor turbine eoliene în lume, deci a fost nevoie de 4 decenii pentru a atinge această putere totală, însă Naţiunile Unite estimează că dublarea puterii totale, până la 2 TW, va avea loc în mai puţin de 7 ani, şi asta pentru că ritmul actual de proiectare şi construcţie a parcurilor eoliene e unul mai intens ca niciodată.
Atingerea puterii de 1 TW la nivel global a fost posibilă mai repede decât se estima anterior, datorită mai multor parcuri eoliene mari lansate recent în lume, în ţări precum China, Maroc, SUA, dar şi unele regiuni din Europa. Pentru a înţelege scara globală a ceea ce înseamnă 1 TW de putere instalată, acesa e echivalent cu 1.000 GW putere, sau 1.000.000 MW. Un reactor nuclear din cele construite acum circa 30 de ani are de obicei o putere de 500-600 MW, în timp ce unul din cele mai moderne are cam 1.400-1.500 MW. Prin urmare, 1 TW putere înseamnă cam 2.000 de reactoare nucleare mai de demult sau circa 700 reactoare nucleare mai moderne. Însă, fiind vorba de energie eoliană, care e produsă cu intermitenţe, la cantitatea efectivă de electricitate produsă, 1 TW de turbine eoliene produc semnificativ mai puţină energie anual decât 1 TW de reactoare.
Totuşi, dacă anterior unele parcuri eoliene aveau un randament efectiv de 15-23%, atunci în ultimii ani, unele parcuri cu turbine mari şi moderne, instalate în zone cu vânturi mai intense, în special în mări, ajung să depăşească 40% şi mai mult de randament, ceea ce sporeşte esenţial cantitatea efectivă de electricitate produsă pe termen lung.
Ritmul de creştere a parcurilor eoliene la nivel global e atât de mare, încât Naţiunile Unite estimează că până în 2050 puterea totală va creşte la 8 TW la nivel global, ajungându-se la un ritm în care fie care TW nou va fi instalat într-o perioadă de 5 ani, apoi către mijlocul secolului — de 3 ani. Respectiv, această energie regenerabilă va putea înlocui producţia de energie pe bază de combustibili fosili, şi totodată, împreună cu alte metode de generare a electricităţii, va asigura şi surplusul necesar tendinţelor de mobilitate electrică şi adoptării maşinilor şi camioanelor electrice.
1
1,657
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!