Cifrele din Moldova arată scăderi importante la toate tipurile de accidente rutiere în prima jumătate a anului 2023, dar mult mai multe amenzi

27 Iulie 2023, 10:27
Redacţia PiataAuto.md
La începutul anului 2023, părea că se produc fenomene inexplicabile într-o serie de accidente grave în Moldova, multe din ele cu pietoni implicaţi, iar în mai mult cazuri avuseseră loc decese şi traumatizări grave. Atunci, în luna februarie, poliţia recunoştea că statisticile indică mai multe creşteri alarmante şi chiar organizase o consultare cu experţi în domeniul şi presă, la care fuseserăm şi noi invitaţi, unde se discutau posibile soluţii de a contracara acest fenomen. Acum, la trecerea a 6 luni din 2023, poliţia din Moldova a publicat cifrele pentru prima jumătate de an, iar acestea arată deja scăderi importante la toate tipurile de accidente rutiere şi o îmbunătăţire a siguranţei pe drumuri.
Astfel, în 6 luni ale anului 2023, în Moldova au fost înregistrate 881 accidente rutiere, cu 115 mai puţin decât în perioada similară a anului 2022. Aici se includ atât accidentele grave, cât şi cele uşoare, cu eventuale tamponări, care ajung a fi oricum înregistrate la poliţie.
Şi accidentele rutiere cu implicarea pietonilor au scăzut, chiar dacă la început de an ea era în creştere. În 6 luni, s-au înregistrat 77 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, cu 32 mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă o reducere de aproape 30%. E o cifră semnificativă, iar aici putem estima că au contribuit şi noile treceri de pietoni denivelate, şi mediatizarea acelor cazuri grave de la început de an, care i-au făcut pe şoferi să conştientizeze mai profund pericolele, dar şi noile amenzi şi pedepse mai dure pentru neacordarea priorităţii pietonilor, probabil.
Şi numărul persoanelor decedate şi traumatizate în accidente s-a redus. În primele 6 luni ale lui 2023, 79 oameni şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere de toate tipurile în Moldova, cu 7 mai puţin decât în 2022. Sigur, aici nu putem jubila niciodată, or, doar cifra de zero absolut ar fi una cu adevărat bună pentru toţi. Alţi 1.049 au fost traumatizaţi, cu 66 mai puţin decât anul trecut.
Au fost şi mai puţine accidente cu părăsirea locului faptei — 77 la număr, cu 46 mai puţine decât în perioada similară a lui 2022.

O cifră care încă rămâne foarte mare e numărul de şoferi prinşi conducând în stare de ebrietate — 2.958 şoferi în primele 6 luni! Din ei, 1.846 erau în stare de ebrietate avansată. Cifra de 2.958, însă, e oricum în scădere faţă de 2022, în acest an fiind prinşi băuţi cu 219 şoferi mai puţin decât în primele 6 luni ale anului 2022.
Totuşi, există şi o cifră în creştere: cea a numărului de amenzi şi procese contravenţionale emise de poliţia din Moldova: 304.281 de amenzi de circulaţie dată în 6 luni, cu circa 54 mii mai multe decât anterior, în primele 6 luni ale lui 2022!
0
1,304
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!