(VIDEO) Acum 11 ani, Siemens avea ideea camioanelor electrice cu pantograf, în locul celor cu baterii

27 Iulie 2023, 18:31
Redacţia PiataAuto.md
În timpurile noastre, vorbim tot mai des despre camioane electrice, propulsate de electromotoare, alimentate de la baterii. Majoritatea marilor producători de camioane fie au deja în producţia de serie unul sau mai multe asemenea modele, fie sunt în ultimele faze de testare înainte de a le lansa la scară largă, inclusiv Volvo, Scania, Mercedes, Renault, MAN, nemaivorbind de mărci care au apărut din start cu această idee, precum Nikola sau Tesla. Ei bine, dar există o idee de alternativă, pe care Siemens o avea încă acum 11 ani — cea a camioanelor electrice cu pantograf, care îşi pot lua electricitatea nu din baterii uriaşe, ci direct din fire electric, la fel ca troleibuzele, tramvaiele sau locomotivele.
Toate camioanele electrice au de înfruntat o provocare principală — greutatea mare a bateriilor, care trebuie să stocheze energia necesară lor. Şi cum un camion încărcat va consuma inevitabil mult, în jurul a 150-200 kWh/100 km, inevitabil se ajunge la baterii mari, care cântăresc uneori 4-7 tone şi mai mult. Iar asta consumă din sarcina utilă.
Despre camioanele cu pantograf, testate în timpurile noastre, am vorbit încă în 2021, în Germania existând câteva autostrăzi cu rol de test, pe care se desfăşoară aceste teste. În 2021 se împlineau deja mai mult de 2 ani de teste, după ce în 2017 fusese aprobat un asemenea program, iar după trasarea firelor electrice, au început şi testele. Despre aceste teste aproape că nu se mai vorbeşte în zilele noastre, nici măcar Scania nu mai menţionează nimic despre ele, însă anume camioanele sale participau în acele teste din 2019-2021, elaborate împreună cu Siemens. Şi aici vin lucrurile cu adevărat interesante, dacă începem a merge înapoi în cronologie.
De fapt, Siemens a prezentat ideea camioanelor electrice cu pantograf încă în 2012, la evenimentul dedicat viitorului vehiculelor electrice, numit EVS26. Acolo, Siemens a venit cu ideea şi tehnologia completă, de la fire electrice la pantograf, de la transformatoare la electromotoare pentru camioane. Întrucât Siemens e compania care a inventat practic generatorul electric aşa cum îl ştim azi şi are invenţii majore în istorie în electromotoare, troleibuze şi locomotive electrice, e firesc că cei de la Siemens pot produce toate elementele ca această tehnologie a camioanelor electrice cu pantograf să funcţioneze. De fapt, prima idee a camioanelor cu pantograf le aparţine tot celor de la Siemens şi datează tocmai din 1905, doar că atunci au prezentat-o doar ca un concept teoretic.
Foto: Camionul prezentat de Siemens în 2012

Iar ideea lor din 2012 era ca acele camioane să fie efectiv hibribe, păstrând un motor diesel, însă având un electromotor pe care să-l folosească pe autostrăzi, când se conectează la pantograf. Atunci când ar fi vrut să depăşească sau să intre în zone din afara autostrăzilor, ar fi folosit motorul diesel. Atunci, în 2012, Siemens a creat şi un asemenea camion demonstrativ, pe baza unui Mercedes, şi-l prezenta în demonstraţii avansate, precum cea din video-ul de mai jos.
Apoi, statul german i-a oferit lui Siemens un contract de trasare a firelor electrice pe două porţiuni de autostradă pentru a testa tehnologia. Se întâmpla în 2017, după ce în 2016 cei de la Scania le-au propus perfecţionarea sistemului, pentru un motor diesel mai mic, cu rol de generator, cu o baterie mică la bord şi cu mai mare accent pe propulsia electrică, astfel încât reducerea de CO2 şi consum să nu fie de doar 30%, ca-n cazul camionului din 2012, ci mult mai mare. Şi testele au arătat că totul funcţionează fezabil, dar e nevoie deja de autostrăzi cu fire electrice, iar aici vine dilema.
Pentru că, deşi pare logic să avem camioane conectate la fire pe autostrăzi, în loc să transportăm baterii, avem deja căi de transport cu fire, care pot asigura volume mari de mărfuri. E vorba de calea ferată. Iar criticii acestor camioane cu pantograf se întrebau pe bună dreptate dacă n-ar fi mai logic să transportăm pur şi simplu mărfurile cu trenurile trase de locomotive electrice, pe infrastructură deja existentă, şi doar pe distanţe mici să folosim camioane? Ori chiar să urcăm camioanele pe platforme de cale ferată, după cum spune viziunea Elveţiei?
Foto: Camioane care fac tranzit prin Elveţia, transportate pe platforme de cale ferată, trase de locomotive electrice, alimentate la rândul lor doar din electricitatea din hidrocentrale, pentru a descărca autostrăzile şi a reduce emisiile

În acelaşi timp, argumentul lor ar putea fi valabil şi pentru camioanele electrice, şi atunci n-ar mai fi nevoie de autonomie atât de mare, iar bateriile ar putea fi mai mici, cât să transporte marfa din ultimul nord feroviar către destinatarul final.
Cert e că în prezent camioanele electrice cu baterii au luat-o spre o dezvoltare intensă, iar de aceste camioane cu pantograf, care-şi iau electricitatea din firele de pe autostrăzi, pare să nu-şi mai amintească aproape nimeni. Neglijăm încă o tehnologie bună sau ea n-a fost suficient de fezabilă, totuşi? — asta e marea întrebare.
Vezi mai jos cum arăta prezentarea acestei tehnologii, acum 11 ani.
1
15,935
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!