Primul model electric Lamborghini se lansează în câteva zile şi va fi unul cu 4 uşi, iar marea întrebare e dacă acesta va putea concura cu Plaid şi Sapphire

15 August 2023, 11:07
Ilie Toma
Am ajuns la acel moment în istorie când şi Lamborghini se converteşte la propulsia electrică şi anunţă lansarea primului său model 100% electric, în doar câteva zile, la 18 august. Acest prim Lamborghini electric va fi un coupe cu 4 uşi, care promite performanţe pe măsura emblemei pe care o va purta.
Foto: Lamborgini Estoque Concept

Atunci când va fi dezvăluit, modelul va avea încă statut de concept pre-producţie, însă Lamborghini a confirmat deja că şi versiunea pentru producţia de serie e gata. Şi nu e de mirare, pentru că noul Lamborghini electric va prelua în mod evident substratul tehnic de la Audi RS e-tron GT şi Porsche Taycan, dar va aduce cu siguranţă o putere cel puţin un pic mai mare, eventual scoasă din electromotoare de generaţie nouă, care ar putea fi elaborate şi cu ajutorul Rimac, dacă tot Porsche a acţionar dominant acolo.
Foto: Tandem de două electromotoare Rimac. Compaia croată a anunţat în iunie că e gata să furnizeze tehnologia sa, inclusiv motoare, altor producători care vor să o contracteze

Mişcarea de a lansa şi un Lamborghini pe aceeaşi platformă e una logică, dar, dacă s-a aşteptat atâta timp, pentru a face acest pas, cel mai probabil s-a aşteptat definitivarea unui component ingineresc-cheie, care să distingă noul model Lamborghini chiar şi în raport cu fraţii de platformă de la Porsche şi Audi.
E curios şi faptul că lansarea acestui model electric vine şi după lansarea de acum câteva luni a lui Lamborghini Revuelto, supercar-ul hibrid care păstra motorul V12 în acţiune, pentru o epocă nouă. Acel model va fi produs şi se va vinde cu siguranţă, dar faptul că Lamborghini face şi următorul pas decisiv spre electromobilitate în acelaşi ani ne arată cât de repede galopează dezvoltarea în lumea auto acum. Şi dacă şi Rolls-Royce are deja un model electric, Lamborghini nu putea rămâne prea mult în afara ecuaţiei, riscând să devină irelevant. Pentru cei mai conservatori va exista Revuelto V12, iar pentru cei, pentru care un model nou poate fi doar electric deja, va exista primul Lamborghini electric, care nu mai e un supercar cu motor median şi două locuri, ci unul cu 4 locuri, gata să facă intrarea Lamborghini într-un segment absolut nou.
Foto: Lamborghini Revuelto, supercar hibrid cu motor V12, lansat în acest an

Acel segment e fără îndoială segmentul unde domină Tesla Model S Plaid şi Lucid Air Sapphire, de săptămâna trecută, iar şi mai nou — şi Zeeker 001 FR. Toate sunt maşini cu peste 1.000 CP şi timpi de acceleraţie de sub 2 secunde până la prima sută. Iar o marcă de performanţă precum Lamborghini nu se poate lansa pur şi simplu cu performanţe mediocre în acest segment, pentru că ar însemna să pornească din poziţie perdantă din start. Deci, suntem convinşi că noul Lamboghini va avea cel puţin o versiune care să lupte de la egal la egal cu Tesla Model S Plaid şi cu Lucid Air Sapphire. Porsche Taycan şi Audi e-tron GT nu pot lupta atât de sus, neavând motoare atât de puternice şi neavând o configuraţie de 3 motoare. Dar Lamborghini ar putea s-o aibă. Ar trebui să o aibă. Iar dacă n-o va avea, va fi o dezamăgire din start. Prin urmare, putem miza acum împreună, spunând cât de performant credem că va fi acest prim Lamborghini electric! Scrie-ţi părerea în comentarii.
Foto: Imaginea cu noul model electric, publicată de Lamborghini
0
7,824
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!