(VIDEO) Noul Hummer EV Earth Cruiser e o maşină electrică pentru expediţii, pe care o poţi încărca timp de o lună şi jumătate de la panouri solare, în sălbăticie

28 August 2023, 14:07
Redacţia PiataAuto.md
Când spunem maşină de expediţii lungi în sălbăticie, parcă nu ne imaginăm în primul rând o maşină electrică, nu-i aşa? Dar cei de la General Motors încearcă să ne convingă că noul Hummer EV Earth Cruiser, la cele 4,5 tone de greutate proprie ale sale, poate fi o maşină cu care să îndrăzneşte să te duci acolo unde nu mai există nici civilizaţie, nici prize de încărcare. Să vedem ce oferă această nouă maşină electrică, care pretinde a fi atât de aventurieră.
Noul Earth Cruiser este, în esenţă, un Hummer EV pick-up, care s-a pricopsit cu o casă integrată peste bena şi acoperişul său. Sistemul de propulsie electrică e acelaşi, cu 3 electromotoare, iar bateria imensă a rămas prezentă, având cam 248 kWh de capacitate totală şi 212-214 kWh capacitate netă. Doar bateria cântăreşte aproape 1,5 tone, iar întreaga maşină ar fi cântărit în mod normal cam 4,3-4,4 tone, iar cu toată construcţia de casă pe roţi, depăşeşte 4,5 tone!
În interior acoperişul se ridică atunci când maşina staţionează şi astfel face loc deasupra unui pat, cu viziune panoramică în jur. Există şi o mică bucătărie la bord şi alte câteva elemente importante pentru o maşină de expediţie, şi totul arată cât se poate de bine, dacă ne gândim cât de limitat a fost spaţiul disponibil.
Autonomia unui Hummer EV fără aceste elemente adiţionale care reduc aerodinamica e de circa 290-305 mile, deci vreo 470-480 km. Cu ele, va fi probabil cel puţin cu vreo 20 km mai mică, nemaivorbind şi de greutatea adiţională. Totuşi, creatorii acestei maşini promiteau să aibă soluţii pentru zonele izolate din sălbăticie, deci hai să vedem care sunt aceste soluţii.
E vorba de o baterie adiţională la bord, pentru energia necesară vieţii în sălbăticie, adică pentru plita electrică, pentru micuţul frigider şi alte asemenea utilaje. Acea baterie suplimentară are doar 6 kWh. Pe lângă asta, Hummer EV Earth Cruiser are panouri solare, din care să-şi producă electricitatea, iar aici vine marele secret. Aceste panouri au 605 W putere şi ele încarcă această baterie de 6 kWh de la bord, electricitatea fiind folosită pentru confortul vieţii în sălbăticie. Cei de la Hummer recunosc că energia solară pusă pe timpul zilei în ea ar putea fi insuficientă pentru toate comodităţile, dar având bateria plină la început şi apoi reîncărcând, bateria va ajuge la epuizare cam într-o săptămână.
Am fi aşteptat ca acele panouri să poată încărca şi bateria acestei maşini electrice, nu? Producătorul american a ales să nu menţioneze nimic despre asta, limitându-se la faptul că panourile sunt menite să încarce bateria mică de la bord şi atât. Dar atelierul care a făcut parteneriat cu Hummer, pentru a crea acest model, spune că ei au fost prevăzători şi au creat o funcţie prin care energia pusă din panouri în bateria mică să poată încărca bateria mare a maşinii, dacă va fi nevoie. Doar că asta ar însemna să renunţi la comodităţile auxiliare. Teoretic, funcţia e gândită pentru ca atunci când ai rămas undeva blocat, poate, fără energie, să aduni măcar câţiva kWh, să poţi ieşi la liman. Pentru că dacă ai sta să încarci acest Hummer EV complet cu panourile, ar dura enorm de mult.
Dacă luăm în considerare 605 W capacitate maximă a panourilor şi o medie de 400 W, disponibilă în cel mai fericit caz timp de 12 ore pe zi pe perioada verii, asta înseamnă 0,40 kWh de electricitate generaţi pe oră, sau 4,8 kWh de electricitate pe zi. Şi cum bateria lui Hummer EV are peste 210 kWh de electricitate, ar însemna să o încarci în 44 zile de vară! Şi cum iarna nu e ca vara, iar în zonele izolate uneori poţi avea mai puţin soare, de facto, poţi ajunge şi la 2-3 luni de trai fără comodităţi pentru a încărca bateria acestui Hummer EV de la panourile sale. Sigur, nimeni n-ar sta să încarce toată bateria maşinii de la soare, ci doar strictul necesar cât să ajungă undeva. Dar totuşi, să zici că maşina vine cu soluţii pentru sălbăticie, e cam ambiţios. Or, problema cu încărcarea timp de o lună şi jumătate sau două e că vei vrea uneori să mai porneşti şi plita, şi frigiderul, şi aerul condiţionat, şi astfel mai cheltuind un pic de energie, vei ajunge într-un cerc în care energia nu se mai plusează, practic, în baterie. Iar dacă mai luăm în calcul că această maşină mai are şi o mică descărcare a bateriei atunci când staţionează, toată ecuaţia va rezulta într-o încărcare perpetuum, chiar şi pentru cei mai încăpăţânaţi aventurieri, care vor trăi câteva luni în sălbăticie, pe loc, în speranţa să adune electricitate ca să poată ieşi de acolo.
Totuşi, dacă o tratăm ca o maşină cu o autonomie limitată, ţinând cont că nu e inspirat să te duci foarte departe cu ea, atunci casa de expediţie de la bord are nişte echipări interesante, pe care le putem vedea în video-ul de mai jos.
0
5,534
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!