(VIDEO) Producătorul chinez JAC pregăteşte două camioane electrice inspirate din Tesla Semi

29 August 2023, 12:04
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Semi e un camion care se bucură de admiraţia publicului din China pe reţele sociale, iar producătorii chinezi au observat această admiraţie şi nu s-au lăsat aşteptaţi în a reacţiona. JAC pregăteşte un camion electric drept replică, vizibil inspirat din designul lui Tesla Semi, dar în toată ecuaţia există un pic de confuzie, întrucât iniţial JAC a dezvăluit public un camion ce părea doar un pic inspirat de pe Tesla, iar acum în China au fost surprinse câteva exemplare camuflate care par a fi adevărate clone, copiate cu fidelitate de pe Tesla.
Iniţial, cei de la JAC au adus la câteva evenimente un camion electric pre-producţie, cu o siluetă aerodinamică, care a făcut publicul chinez să-l numească deja o paralelă pentru Tesla şi să-l aştepte în producţie. Acel camion nu avea deocamdată un nume comercial, pentru el fiind anunţat numele de JAC HFC4259SEV01 — o denumire care seamănă mai mult cu un cod intern al unui model aflau în dezvoltare.
Se anunţau chiar şi câţiva parametri tehnici impresionanţi. Acesta e echipat cu 2 electromotoare, a câte 246 kW putere fiecare, ceea ce înseamnă 492 kW în total, sau 669 CP! Viteza maximă anunţată e de 89 km/h, iar bateria camionului ar fi urmat să provină de la CATL. Însă bateria ar fi oferit doar 350 km autonomie, cu ideea că ea ar putea fi uşor înlocuibilă, la fel cum se întâmplă şi cu automobilele NIO. Astfel, în parcările de pe principalele autostrăzi din China ar urma să existe staţii de schimb al bateriilor, iar şoferii de camioane nu ar pierde ore preţioase aşteptând încărcarea.
Câteva asemenea camioane, cu acelaşi design, au fost deja surprinse în ultimele zile în China, inclusiv înmatriculate, inclusiv cu remorci tractate, pe drumuri rele.
Masa totală admisă a acestor camioane e de 38 tone. S-ar părea, deci, că acest nou camion chinezesc e gata de lansarea în producţia de serie şi n-au rămas prea multe secrete despre el de aflat. Dar aici au venit alte câteva imagini care au adus confuzie şi intrigă.
Întâi un camion ce părea identic cu Tesla Semi a fost surprins pe o autostradă, fiind transportat de un alt camion.
Un martor s-a apropiat de el şi i-a făcut câteva poze în parcarea autostrăzii, văzând emblema JAC pe el şi totodată a văzut că în interior, spre deosebire de camionul despre care am vorbit mai sus, acest camion avea doar un singur loc pe centru, pentru şofer, exact ca Tesla Semi. Avea şi o formă identică a caroseriei, aerodinamică şi îngustă în partea de sus. Doar blocurile optice şi bara de protecţie par un pic diferite. În rest, camionul chinezesc pare a fi o clonă directă a modelului american, într-atât de mult, încât până şi chinezul autor al imaginilor e revoltat că JAC şi-ar fi „activat din nou departamentul de copieri făcute cu rigla”, după cum se exprimă acesta.
Încă un asemenea camion cu siluetă fidelă de Tesla a fost surprins lângă un depozit, deci e clar că planurile merg înainte.
Marea întrebare e dacă în producţia de serie vor ajunge două camioane electrice, unul doar inspirat de pe Tesla, iar altul copiat cu fidelitate, sau dacă se va opta pentru unul singur până la urmă, celălalt având doar un rol intermediar în procesul de testare şi pregătire pentru producţie. E posibil ca varianta inspirată parţial să fi fost folosită pentru teste ale sistemului de propulsie, iar cea copiată de pe Tesla să fie cea care ajunge în producţia propriu-zisă. Cert e că Tesla va trebui să decidă dacă îi acţionează în judecată pe cei de la JAC sau se va limita să-şi păstreze relaţii calde în China, acolo unde produce local autoturisme Tesla şi vinde foarte bine.
Vezi mai jos un scurt video cu primul dintre camioanele electrice JAC despre care am vorbit azi, cel cu două locuri la bord şi inspirat doar parţial de Tesla.
0
2,091
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!