Un nou record pentru turbinele eoliene în 2023, în doar jumătate de an la nivel mondial au fost plasate comenzi cât 100 reactoare nucleare

4 Septembrie 2023, 14:10
Ilie Toma
Energia eoliană marchează record după record în lume, nu doar la puterea, diametrul şi randamentul turbinelor electrice tot mai performante, sau la mărimea noilor parcuri eoliene inaugurate atât pe uscat, cât şi pe mare, şi la cifrele totale, la nivelul întregului glob, de comenzi plasate pentru producţia de noi turbine eoliene. În doar jumătate de an din 2023 în lume au fost plasate comenzi, care însumează o putere comparabilă cu 100 de reactoare nucleare!
Iar aici, bineînţeles, se cer detalii şi precizări. Când spunem cât 100 reactoare nucleare, ne referim la media generală a reactoarelor aflate în funcţie în jurul lumii, care ar fi de circa 700 MW putere netă. Reactoarele de la Cernavodă din România, spre exemplu, au 700 MW putere totală şi 650 MW putere netă fiecare. Dar, desigur, reactoarele noi comandate şi puse în operare în lume au deja puteri mai mari, de oricei de 1.100-1.400 MW. Cel mai puternic reactor nuclear din Europa a fost dat în exploatare în Finlanda în acest an, şi are o putere netă de 1.600 MW. Reactoarele mult mai vechi, pe de altă parte, au şi puteri de 400-500 MW. Într-un asemenea context, comparaţia noastră se referă la o putere netă de 700 MW.
Iar asta înseamnă că, dacă înmulţim această putere la 100, ajungem la circa 70.000 MW, sau 70 GW putere pe partea de turbine eoliene. Iar puterea cumulată a comenzilor plasate în primele 6 luni ale anului 2023 pentru noi turbine eoliene e de 69,5 GW, cifră care se conţine într-o analiză detailată, publicată de cei de la Wood Mackenzie. Această cifră reprezintă un nou record de comenzi plasate la nivel mondial, fiind în creştere cu 12% faţă de cifra de anul trecut.
Cât înseamnă asta în număr de turbine eoliene e greu de spus cu exactitate, întrucât există şi turbine de 3 MW putere, şi cele de 15 MW, dar şi o mulţime de valori în interiorul acestui interval. Deci cifra poate fi oriunde între 4.700 şi 23.000 tubine, o medie mai realistă fiind de circa 10-12 mii turbine noi.
China rămâne cea mai mare piaţă singulară, 44 GW din cei 69,5 revenindu-le comenzilor plasate în această ţară! Asta înseamnă că 63% din turbinele noi care vor fi produse în urma acestor comenzi, vor fi plasate în pe teritoriul Chinei sau în apele de lângă China! Chiar şi pentru o ţară mare precum China, să adaugi 44 GW de putere instalată în reţeaua electrică e un salt uriaş, care le va permite în câţiva ani să nu mai ardă cărbuni pentru a genera electricitate!
America de Nord are acum un cuantum de 7,7 GW în aceste comenzi, de 4 ori mai mult decât în 2022, iar asta se întâmplă datorită demarării construcţiilor de noi parcuri eoliene maritime. Europa a avut plasate comenzi mai mari decât America de Nord, de sub 10 GW.
Şi, desigur, aici puterea instalată de 1 GW sau de 10 GW nu înseamnă că aceste turbine vor livra această putere constant în reţea, 24 ore din 24, deşi în unele zile o fac, ba chiar la peste 100% din randamentul estimat iniţial, intrând în zona de rezervă. Pe total, însă, turbinele eoliene de uscat se apropie de un randament pe termen lung de 25-35% din această putere instalată, iar cele de mare — între 55-75% şi chiar mai mult. Şi, spre deosebire de energia solară, energia eoliană e generată şi noaptea. Aşa că aceste cifre de dezvoltare galopantă nu sunt deloc de neglijat şi încep a produce schimbări majore acolo unde ele sunt livrate în reţea.
0
6,178
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!