O reţea electrică din SUA vrea să instaleze baterii Tesla Powerwall în casele tuturor consumatorilor săi

11 Octombrie 2023, 21:43
Redacţia PiataAuto.md
Odată cu dezvoltarea galopantă a energiei regenerabile, în special a celei solare şi eoliene, necesitatea de a putea stoca energia la momentul producerii ei, pentru a o putea folosi atunci când e cererea mai mare, e tot mai stringentă, iar peste tot în lume se construiesc sau deja se inaugurează centrale mari de baterii, mai ales în regiunile unde relieful nu permite alte soluţii. Australia are cele mai multe centrale de asemenea baterii în prezent, iar noi prezentam acum câteva săptămâni şi un calcul cât ar costa o asemenea centrală şi la parametrii Moldovei. Ei bine, toate aceste centrale mari sunt făcute mai aproape de sursa generării electricităţii sau mai aproape de punctele de distribuţie a electricităţii la nivelul reţelelor electrice. O reţea electrică din SUA, însă, vrea să acţioneze diferit şi, în loc să facă o centrală mare de reţea, intenţionează să instaleze baterii Tesla Powerwall în casele tuturor consumatorilor săi!
E vorba de reţeaua GMP, sau Green Mountain Power din statul Vermont, SUA. Aceasta are 270.000 de consumatori conectaţi, şi în ultima perioadă ea oferea un serviciu de arendă a bateriilor Tesla Powerwall, prin care consumatorii plăteau 55 dolari lunar, şi aveau o baterie instalată în casa lor. În cazul întreruperi de electricitate, acea baterie casnică oferă cel puţin câteva ore de autonomie, alimentând reţeaua casei.
Versiunea Powerwall 2 stochează 13,5 kWh de electricitate şi poate asigura o putere maximă de 10 kW. De obicei, asta e suficient chiar şi pentru conectarea mai multor utilaje consumatoare. Powerwall 3 vine din start cu invertoare pentru panouri solare casnice, şi are 11,5 kW putere, iar capacitatea standard de 13,5 kWh poate fi mărită cu celule suplimentare, până la un plus de 40,5 kWh, ceea ce aduce capacitatea totală posibilă la 54 kWh.
Aceste baterii sunt perfecte pentru cei ce au panouri solare în general, dar în ultima vară, în California, Tesla a experimentat cu deţinătorii de asemenea baterii, conectându-i prin aplicaţii mobile şi cerându-le permisiunea să extragă electricitatea din baterii pentru nevoile reţelei, plătindu-le acestora tariful momentan. Astfel, deţinătorii de Tesla Powerwall puteau face câţiva zeci de dolari pe zi dacă îşi puneau la dispoziţie acea capacitate, iar reţeaua electrică se bizuia pe această sumă de baterii, stocând în ele electricitate la ore minime şi folosind-o la ore maxime. A fost un experiment de succes, care i-a impulsionat şi pe cei din Vermont să acţioneze.
Mai ales că şi clienţii lor au fost deschişi pentru aceste baterii, 5.000 dintre ei deja acceptând să plătească 55 dolari pe lună pentru arendarea bateriilor, sau primind parţial bani pentru achiziţia unei baterii dorite, cu condiţia să pună la dispoziţie o parte din capacitate pentru uzul reţelei. Acum cei din reţeaua electrică au considerat că le e mai rentabil să plătească câte o baterie în casa fiecărui consumator, stocând energie ieftină şi folosind-o la ore maxime fără a plăti preţuri exorbitante pentru ea. Aici mulţi vom spune că ei ar fi putut obţine acelaşi rezultat şi cu o baterie centralizată, doar că prin aceste baterii ei montate acasă ei îşi mai ating un scop. Indicatorii de deconectări din cauza furtunilor sau vânturilor intense erau foarte mari în Vermouth, din cauza liniilor mai vechi. Abia în ultimul an firele de pe stâlpi au primit separatoare între ele, ca să nu facă contact la căderea unui obiect sau la vânturi mari — asemenea separatoare existând prin părţile noastre de vreo 50 de ani. Cei din Vermont au fost impuşi să-şi îmbunătăţească şi coeficienţii de lipsă a deconectărilor, iar prin aceste baterii ei rezolvă şi această problemă, or, dacă se scurtcircuitează o linie, acea casă va avea electricitate de la baterie timp de câteva ore, până se repară, şi indicatorul va scădea drastic.
Mai mult ca atât, prin soft cei de la GMP vor să facă aceste baterii să funcţioneze în grup, alimentând împreună un cartier deconectat, eventual. Iar proprietarul bateriei va vedea câtă energie a furnizat el către alţii, şi va fi stimulat cu recompense financiare pentru că şi-a pus la dispoziţie casa pentru această baterie, or, bateria îi va aduce beneficii şi propriei case, şi întregii reţele, ajutând-o să economisească şi să evite deconectările. Iar la nivel de reţea, GMP va putea implementa mai multe resurse regenerabile fără alte investiţii suplimentare în stabilizare şi stocare. GMP spun că foarte mulţi din clienţii lor abia aşteaptă acest program, mai ales după inundaţiile care au avut loc vara în acest stat şi după problemele cu daunele la reţeaua electrică.
Deci, deşi reţeaua electrică nu prezintă calcule financiare detailate, se pare că toţi contabilii de acolo s-au asigurat că investiţia uriaşă în atât de multe baterii casnice va fi rentabilă pentru reţeaua electrică până la urmă. Cei de la GMP au obţinut primul accept de la autorităţi şi mai au nevoie de încă o etapă birocratică de acceptanţă pentru a demara acest program în vara anului 2024.
1
10,821
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!