(VIDEO) Cineva a condus, în sfârşit, un exemplar de producţie a lui Aptera, maşina cu panouri solare, care poate să nu mai aibă nevoie de încărcare la priză

17 Octombrie 2023, 12:57
Redacţia PiataAuto.md
Aptera e un automobil electric alimentat de soare, care s-a lăsat foarte mult aşteptat, fascinând publicul de câţiva ani buni încoace prin promisiunea că ar putea fi maşina pe care să n-o mai încarci niciodată, pentru că are ea grijă să se încarce de la soare, atât atunci când merge, cât şi atunci când stă parcată. Există deja 40.000 de rezervări pentru acest automobil, iar acum acesta a fost adus în sfârşit la o versiune pre-producţie, cu promisiunea de a demara producţia de serie şi livrările peste câteva luni. Şi cineva a reuşit, în sfârşit, să conducă un exemplar funcţional!
Zicem în sfârşit, pentru că despre Aptera scriam încă în 2021, apoi la începutul acestui an anunţam deja parametrii tehnici modificaţi între timp ai maşinii în varianta de producţie şi pe atunci se anunţa că pe la sfârşitul acestui an ar putea începe producţia. Dar, de fapt, compania Aptera există din 2005, trecând şi printr-un faliment, şi cam de când există, tot efortul ei e direcţionat spre transpunerea în realitate a acestei maşini de vis.
Iar asta naşte şi îndoieli, dar şi admiraţie, pentru că ea a devenit proiectul de viaţă al creatorilor săi şi ar putea deveni o istorie cum să renunţi niciodată la visul tău şi cum o idee prea utopică acum 20 de ani devine deja mult mai fezabilă între timp şi ajunge tehnologie de serie.
Ei bine, partea cea mai intrigantă e că cei doi protagonişti din video-ul de mai jos, cu o experienţă cât se poate de variată în condusul de maşini electrice, s-au arătat plăcut surprinşi de senzaţiile pe viu, obţinute de la Aptera. Se pare că maşina e mai plăcută în condus şi mai viabilă decât ar putea-o sugera la prima vedere designul său şi formula cu 3 roţi.
Iar designul promite să recompenseze proprietarul cu un coeficient aerodinamic record la nivel mondial, de doar 0,13, ceea ce va genera un consum atât de mic, încât cu bateriile pline şi cu energia generată de la soare în timpul mişcării, aptera va avea o autonomie de circa 1.600 km!
Iar dacă o epuizezi, fie stai niţel la soare, adunând cam 8 km pe oră de energie de la soare, fie conectezi maşina la o priză standard, domestică. Panourile maşinii, apropo, însumează o putere de 0,7 kW. Iar asta înseamnă că Aptera va consuma cam 8,75 kWh/100 km, şi aici existând şanse de a bate recorduri la cea mai eficientă maşină de serie din lume, când va intra în producţie.
Şi partea şi mai curioasă e că maşina nu e una cu motoare slabe. Ea poate accelera de la 0 la 60 mile în nici 4 secunde, având tracţiune 3x3, adică pe toate roţile!
Vezi mai jos toată experienţa de condus a acestei maşini.
0
7,336
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!