(VIDEO) Experiment în Finlanda: ce se întâmplă cu diverse tipuri de baterii litiu-ion când sunt aplatizate într-o presă hidraulică

29 Octombrie 2023, 10:13
Redacţia PiataAuto.md
Teoretic, orice tip de baterie pe bază electrochimică poate lua foc dacă ajunge să fie distrusă astfel încât catodul şi anodul său să contacteze pe o largă suprafaţă. Cu cât mai mare e gradul de încărcare şi densitatea energetică a unei baterii, cu atât mai intens va fi efectul, de asta bateriile litiu-ion pot arde şi mai intens, iar efectul de fugă termică poate da la rândul lui un proces de autodistrugere ireversibilă, cu degajări de căldură. Totuşi, între timp bateriile noi încearcă să lupte cu aceste riscuri prin deconectări automatizate, prin construcţii interne mai sigure, prin alte materiale folosite. E important, însă, ca reciclarea lor să aibă loc corect, pentru că acolo bateriile vor fi ciopârţite după ce sunt dezafectate iniţial. Distrugerea lor împreună cu toată maşina e interzisă, iar finlandezii au făcut şi un experiment mai multe tipuri de baterii, pentru a arăta de ce e atât de important să se recicleze bateriile litiu-ion şi ce se poate întâmpla dacă acestea sunt distruse prin aplatizare.
Aceştia au folosit în experiment şi baterii foarte mici, şi telefoane mobile, şi baterii mai mari, inclusiv baterii de pe biciclete electrice. Niciuna din baterii nu erau însă, din cele ultra-moderne de maşini, dar experimentul e oricum util pentru a înţelege ce se poate întâmpla cu aceste baterii.
Finlandezii au apelat la autorul unui canal de YouTube, care deţine o presă hidraulică mare, cu ajutorul căreia supuse testelor de rezistenţă tot soiul de materiale şi obiecte. Pentru că exista riscul de incendiu, acesta şi-a adus presa cu un camion pe un poligon de teste, în afara casei lui, iar o echipă de pompieri a monitorizat experimentul.
De această dată rolul presei nu a fost să măsoare forţa la care cedează un obiect ci ce se întâmplă cu bateria după distrugere. Majoritatea au degajat flăcări la un moment dat, iar unele din ele, mai dense energetic, au generat adevărate scurte incendii, la un moment dat părând chiar că presa va fi afectată din cauza temperaturilor mari.
Dar au fost şi baterii care nu au luat foc nici la presare repetată, ceea ce certifică şi evoluţia în acest segment. Oricum, chiar dacă există şi baterii aparent inofensive în asemenea scenarii, ele trebuie neapărat reciclate, pentru că tehnologiile de reciclare au ajuns deja la etapa când 95% şi mai mult din toată construcţia unui set de baterii poate fi reciclat, pentru a ajunge materii prime pentru producţia următoarei baterii.
Vezi mai jos cum a decurs experimentul finlandez cu presarea baterilor litiu-ion.
0
28,041
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!