(VIDEO) Kawasaki a lansat prima motocicletă hibridă de performanţă din lume, Ninja 7 HEV

10 Octombrie 2023, 11:18
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile hibride există de 25 de ani pe piaţă, de la prima Toyota Prius încoace. Dar despre motociclete hibride n-a auzit aproape nimeni. De fapt, pe piaţă există câteva modele de mai mult timp, dar acestea au adeseori embleme necunoscute pe ele şi vânzări atât de slabe şi de nişă, încât au trecut în mare parte neobservate până în prezent. Însă acum renumitul producător japonez de motociclete Kawasaki a intrat în forţă pe piaţă cu prima motocicletă hibridă de performanţă din lume. Deci, vorbind în termeni de maşini, nu e ca şi cum Kawasaki ar lansa un Prius pe două roţi, ci un Lamborghini Revuelto pe două roţi.
Sigur, asta nu înseamnă că sistemul de propulsie a noului model Kawasaki Ninja 7 HEV are vreun motor V12, pentru că în lumea motocicletelor e cu totul alta scara. Dar acesta promite să ofere o performanţă similară motocicletelor sport din clasa de 1.000 cm cubi şi mai mult.
Sistemul de propulsie hibridă al noii motociclete Kawasaki conţine un motor pe benzină, în 4 timpi, cu 2 cilindri în linie, de 451 cm cubi, răcit cu lichid. Motorul cu combustie dezvoltă 43,5 kW, deci 59,1 CP, de unul singur. Pe lângă asta, există un electromotor de 9 kW, adică 12,2 CP, care-şi poate livra cuplul şi forţa instantaneu, sporind enorm forţa acceleraţiilor. Suma celor două motoare ne-ar oferi o putere 52,5 kW sau 71,3 CP, însă japonezii au calibrat sistemul de propulsie astfel încât puterea maximă cumulată să ajungă la 51,1 kW sau 69,5 CP.
Acum, marea întrebare e ce fel de cutie de viteze poate avea o motocicletă hibridă? Una automată, aşa cum se întâmplă la maşini, sau una manuală, totuşi, ca să păstreze senzaţia tipică de motocicletă? La maşini hibride, practic doar Honda CR-Z a încercat cândva să ofere o cutie manuală. Noua motocicletă hibridă Kawasaki, însă, va oferi o cutie ce urmează ideea celor de la Koenigsegg, de a putea să fie şi automată, şi manuală în acelaşi timp! Deci, există trepte de transmisie normale, doar că ele pot fi schimbate fie manual, fie automat, după cum alege motociclistul oricând doreşte! Schimbarea treptelor, însă, nu va avea loc printr-un levier de la picior, acesta lipsind, ci de la butoane pe ghidon.
Electromotorul e alimentat de la o baterie mică litiu-ion, de 48V, iar spre deosebire de maşini, unde electromotorul uneori preia de unul singur sarcina la viteze de oraş, Kawasaki Ninja 7 HEV e o motocicletă de performanţă, aşa că electromotorul vine doar să ajute, contribuind mult la forţa acceleraţilor, dar nu va lăsa motorul pe benzină să se deconecteze decât la viteze mici, similare cu mersului la pas.
Şi dacă tot vorbim de performanţă, japonezii ne asigură că ar trebui să privim motocicleta asta ca un Ferrari sau Lamborghini în materie de performanţă, nicidecum ca un Prius cuminte. Iar martorul principal pentru această declaraţie e turometrul, linia roşie a căruia începe la 11.000 rpm!
Deci, e o motocicletă hibridă, care-şi va urca motorul la 11.000 de turaţii, iar electromotorul vine, practic, să o ajute să urce mai repede la acele turaţii şi să te dea pe spate în acceleraţii fulminante.
Vezi mai jos şi un video publicat de Kawasaki, în care poate fi văzută construcţia sistemului de propulsie hibridă.
0
5,283
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!