(VIDEO) Un excavator autonom a construit un zid de 6 metri înălţime în Elveţia din pietre de forma neregulată, calculând cea mai bună poziţie pentru fiecare din ele

23 Noiembrie 2023, 16:53
Redacţia PiataAuto.md
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică ETH din Zurich au reuşit un lucru formidabil, despre care aproape că ne întrebăm de ce nimeni nu l-a făcut până acum. Aceştia au adaptat şi dezvoltat un excavator autonom care poate face nu doar lucrări simple repetitive, ci a putut construi un întreg zi de forţă, de 6 metri înălţime, din blocuri de piatră de formă neregulată, calculând cea mai bună poziţie pentru fiecare din ele!
Excavatorul dezvoltat de inginerii elveţieni are numele de HEAP, fiind creat pe baza unui excavator „târâtor” Menzi Muck 545x. Acesta se susţine pe 4 roţi egale cu 4 braţe hidraulice cu stabilizare activă, astfel încât să poată opera pe plan înclinat şi teren accidentat. Fireşte, având la bază construcţia acestui excavator, elveţienii au reconfigurat întreg sistemul lui de control, pentru a-l transforma într-un adevărat robot autonom.
Acesta a aplicat cunoştinţe din domeniul roboticii, arhitecturii şi scanării reliefului. Practic, excavatorul a primit misiunea de a construit zidul de 6 metri înălţime de o formă cât mai regulată la final şi fost lăsat să-şi scaneze împrejurimile, creându-şi o cartografiere 3D a ceea ce-l înconjoară, inclusiv a mormanului de pietre disponibile.
Apoi acesta a putut alege pietrele care i s-au părut mai potrivite, făcând şi scanări 3D complete la fiecare piatră, iar în funcţie de forma pietrei, a dedus unde ar fi cel mai bun loc pentru ea, pentru a obţine la final o zid cât mai solid şi mai drept.
Maşinăria elveţiană putea deduce şi greutatea pietrelor, astfel încât să ia în calcul şi centrul de greutate, dar şi să decidă logic să plaseze pietrele mai mari şi mai grele jos sau în zona mediană, nu sus.
Sau, dacă le plasa sus, să se asigure că acestea au o fundaţie solidă pe care să se sprijine, fără a avea zone în exterior, care să dea un risc pentru structura construcţiei.
Vezi în video-ul de mai jos cum a derulat construcţia şi cum arată zidul final.
0
21,725
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!