Cel mai mare nod rutier de pe traseul M5 din Moldova, de lângă oraşul Bălţi, a fost finalizat şi deschis circulaţiei, având sens giratoriu şi pasaj

22 Decembrie 2023, 09:12
Redacţia PiataAuto.md
Traseul M5 e unul din cele mai importante din Republica Moldova, traversând ţara de la punctul extrem de nord-vest, la frontieră cu Ucraina până în oraşele Bălţi, Chişinău, iar apoi şi spre sud-est. Acum acest traseu are un nou nod rutier, cel mai mare de pe întreaga distanţă a traseului. Noua joncţiune cu sens giratoriu şi pasaj se află lângă Bălţi şi a fost deschisă ieri oficial pentru circulaţie.
Nodul rutier se află în partea de nord-vest a oraşului, acolo unde traseul M5 se intersectează şi cu R6, de ocolire pe partea de nord şi est a Bălţiului, în timp ce M5 îl ocoleşte pe la vest.
Lucrările de construcţie a noii joncţiuni au presupus şi construcţia a două poduri noi, fiecare a câte 21,5 metri lungime, cu o singură deschidere, dar şi construcţia pasajului direct sub ele, care asigură intrarea şi ieşirea în oraşul Bălţi.
Întreaga construcţie a însemnat şi amenajări de trotuare, elemente de iluminare, 85 de indicatoare rutiere. Administraţia de Stat a Drumurilor raportează că la construcţie s-au folosit 5.278 tone de mixtură de asfalt şi 902 metri cubi de beton.
Cel mai important e, însă, că noul sens giratoriu e executat într-o manieră mult mai cu grijă faţă de siguranţă şi fluidizare a traficului. Toate intrările pe cerc sunt marcate suplimentar şi au loc printr-un soi de benzi de accelerare şi încadrare, ceea ce reduce riscurile de accidente, iar pe toată durata rondului există două benzi depline, cu cea de-a treia banda, din dreapta, dedicată încadrărilor pentru intrări şi ieşiri.
Construcţia noului nod rutier a costat 120,3 milioane de lei, adică aproximativ 6,17 milioane euro, banii fiind alocaţi din Fondul Rutier, în care contribuie toţi şoferii prin plata anuală a taxei de drum.
0
5,628
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!