Cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova, cu 10.715 panouri, va fi inaugurat până la sfârşitul anului

6 Decembrie 2023, 11:03
Redacţia PiataAuto.md
Cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova e în plin proces de instalare şi pregătire pentru conectarea la reţea, urmând a fi inaugurat până la sfârşitul acestui an. Parcul fotovoltaic e dezvoltat de Navitas Energy, companie parte a grupului Premier Energy, grup care deţine şi cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova. Noul parc fotovoltaic e amplasat alături de traseul Chişinău - Vadul-lui-Vodă, în comuna Budeşti, pe teren agricol, în locul unde anterior era poziţionată o vie bătrână, au declarat reprezentanţii Navitas Energy pentru Mold-Street.
Parcul fotovoltaic are o suprafaţă de 7,4 hectare şi va avea o putere instalată de 6 MW. Comparându-l cu parcurile fotovoltaice din multe alte ţări, despre care am scris în ultimul an, e o putere foarte mică, însă pentru Republica Moldova e un record, acest parc urmând a fi cel mai puternic.
Cei de la Navitas Energy au detaliat pentru Mold-Street şi specificaţiile tehnice ale componentelor pe care le vor folosi în acest parc. Astfel, noul parc va conţine 10.715 panouri fotovoltaice Risen RSM144-560MDG, deci panouri produse în China de Risen, din seria 144, cu o putere teoretică la panou de 560W fiecare şi o putere livrată în reţea de circa 425W, conform specificaţilor producătorului. Iar dacă înmulţim 10.715 panouri cu 0,560 kW putere maximă instalată a unui panou, obţinem puterea totală de 6.000 kW a întregului parc, sau 6 MW.
Noul parc va folosi invertoare Huawei, iar producţia anuală estimată de electricitate a noului parc e de 7,2 GWh, deci e luat în calcul acelaşi coeficient obişnuit pentru Moldova, în care 1 kW putere de panouri fotovoltaice produce anual cam 1.200 kWh de electricitate.
Investiţia în acest parc fotovoltaic, anunţată de Navitas Energy, e de 4 milioane de euro. Anterior, aceeaşi companie a mai montat panouri solare pe edificiile a mai multor puncte de distribuţie a electricităţii din Chişinău, cu o putere totală de 1 MW, mai investind circa 860.000 euro.
2
4,216
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!