O nouă linie electrică aeriană de 400 kV va fi construită între Moldova şi România pentru o interconectare mai bună, finanţată de BERD, UE şi BEI

29 Decembrie 2023, 09:38
Redacţia PiataAuto.md
Proiectul unei noi linii electrice aeriene de 400 kV între România şi Moldova a primit ieri un imbold pentru a trece la următoarea etapă a realizării sale. Comisia parlamentară pentru politică externă din Moldova a aprobat începerea negocierilor pentru definitivarea acordului de finanţare între BERD şi Moldova pentru acest proiect. Astfel, după definitoarea acordurilor şi semnarea lor, vor urma proceduri de licitaţie şi demararea construcţiei propriu-zise a liniei electrice, între municipiul Bălţi din Republica Moldova şi Suceava din România.
Construcţia noii reţele aeriene face parte din proiectul „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, faza II” şi e menit să asigure o mai bună interconexiune între cele două ţări, deosebit de importantă şi în contextul în care din 2022 Moldova e parte din sistemul energetic european.
De fapt, asemenea proiecte de interconectare de infrastructură energetică între cele două ţări ar fi trebuit să fie prioritare încă în primii ani după independenţă, la fel ca şi construcţia de noi poduri peste Prut şi noi puncte de traversări de frontieră, însă de trei decenii încoace asemenea proiecte n-au luat prea mare avânt din cauza diverşilor politicieni fără asemenea iniţiative de pe ambele maluri ale Prutului. Până în prezent, singura linie de 400 kV existentă între România şi Moldova e cea care trece pe la Vulcăneşti-Isaccea, după cum se poate vedea şi pe harta de mai jos, linia de 400 kV fiind marcată cu roşu.
Foto: Harta magistralelor electrice din Republica Moldova, de 400 kV, de 330 kV şi de 110 kV

Acum Moldova va contracta un împrumut de 30,8 milioane de la BERD pentru a finanţa acest proiect. Suma reprezintă 40% din valoarea proiectului, iar celelalte 60% vor fi acoperite de Banca Europeană de Investiţii şi Uniunea Europeană.
Conform documentelor tehnice pregătite în ultimele luni, noua linie electrică aeriană de 400 kV va avea circa 48 km lungime pe teritoriul Moldovei, urmând a fi construită între municipiul Bălţi până pe teritoriul României, unde va fi interconectată cu reţeaua deja existentă de acolo, din apropiere de Suceava. Linia va fi formată din stâlpi metalici aerieni, cu 4 picioare, situaţi la aproximativ 300 metri depărtare unul de celălalt.
Au fost analizate trei trasee posibile şi a fost ales în cele din urmă, cu ajutorul unui institut de mediu din Suedia, traseul care genera cel mai mic impact pentru mediu şi defrişări. Traseul va trece tangenţial sau parţial prin localităţi precum Balatina, Tomeştii Noi, Clococenii Vechi, Cajba, Duşmani, Ciuciulea, Limbenii Noi şi Vechi, Fundurii Vechi, Răuţelul Nou, Corlăţeni, etc.
1
7,506
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!