Oraşul Edineţ are 8 autobuze compacte turceşti noi, finanţate de UE, cu plăţi contactless şi monitorizare GPS

7 Decembrie 2023, 11:20
Redacţia PiataAuto.md
În Chişinău se vorbeşte de mult timp de implementarea plăţilor cu cardul în tot sistemul de transport public. Chiar dacă există evoluţii la acest capitol, autobuzele din Chişinău nu au încă un asemenea sistem implementat. Oraşul Edineţ din nordul Moldovei, însă, va avea o asemenea opţiune, odată cu punerea în circulaţie a 8 autobuze noi, finanţate în cadrul unui proiect susţinut de Uniunea Europeană, în parteneriat cu municipiul Alba Iulia din România.
Edineţ nu e un oraş foarte mare în suprafaţa sa şi numărul de locuitori, numărând doar 20.000 de citadini cu tot cu cei care locuiesc în cele două sate alăturate, care intră oficial în componenţa sa. Prin urmare, şi autobuzele selectate au fost de dimensiuni compacte. Acestea sunt de model Karsan Jest, fabricate în Turcia, însă nu sunt electrice, aşa cum le promovează preponderent în prezent compania turcească, ci într-o versiune concepută mai demult, cu motorizare diesel.
Acestea au podea joasă, datorită faptului că au tracţiune faţă, iar motorul e unul de 2,3 litri diesel, cu 4 cilindri, cu o cutie manuală. Există rampă de acces pentru persoane cu dificultăţi de mobilitate, aer condiţionat şi conexiune wireless la bord.
Mai mult ca atât, partea curioasă e că noile autobuze din Edinţei au implementat din start un sistem electronic de plată, prin care călătoria poate fi achitată contactless, cu un card bancar sau un telefon care are implementate sistemele ApplePay sau GooglePay.
De asemenea, autobuzele au monitorizare GPS integrată, iar în interior există ecrane care arată traseul urmat şi progresul autobuzului în timp real.
Sursa foto: capturi ecran Nordnews.md, tvrmoldova.md
1
4,147
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!