(VIDEO) Google va folosi o tehnologie evoluată de captare a energiei geotermale pentru a produce electricitatea necesară centrelor sale de date

1 Decembrie 2023, 18:56
Ilie Toma
Centrele mari de date sunt şi mari consumatoare de electricitate, care e consumată atât pentru puterea de procesare a acestora, cât şi pentru sistemele de climatizare necesare pentru a menţine temperatura corectă în zona de păstrare a serverelor. Google a anunţat că va folosi o tehnologie evoluate de captare a energiei geotermale pentru a produce electricitatea necesară centrelor de date, asigurându-se astfel că aceste centre sunt alimentate cu energie regenerabilă 24 ore din 24, fără intermitenţele specifice energiei solare sau eoliene.
Despre genialitatea şi fezabilitatea energiei geotermale noi scriam acum un an, într-un articol amplu de analiză a soluţiilor pentru Moldova de a-şi genera 100% din electricitatea necesară în interiorul ţării, fără importuri de electricitate şi de gaz pentru generarea acesteia. Spuneam atunci că, teoretic, energia geotermală este disponibilă peste tot în lume, pe întreg mapamondul, cu mici excepţii de dificultate mai mare acolo unde solul nu permite săpături la costuri raţionale. În rest, oriunde am fora pe pământ la o adâncime suficientă, vom ajunge la o zonă unde e prezentă constant o sursă de căldură substanţială.
Foto: Principiul general de funcţionare a centralelor geotermale

Dacă mergem suficient de adânc, putem folosi acea căldură direct într-o mulţime de feluri, de la direcţionarea ei în sistemele de încălzire ale oraşelor până la folosirea ei pentru un circuit cu turbine generatoare de electricitate. Dacă săpăm la o adâncime mai mică, putem folosi acea căldură mai redusă în circuite închise cu agent refrigerant, care se transformă în gaz la temperaturi mai joase şi astfel putem capta şi mai eficient în unele cazuri acea energie, transformând-o din căldură naturală în electricitate.
Şi partea curioasă e că energia geotermală poate asigura complet o ţară întreagă la dorinţă, pentru că totul depinde doar cât de adânc se sapă, de cât de mari se fac circuitele şi de cât de puternice sunt turbinele instalate. Dar la nivelul de putere necesar Moldovei, spre exemplu, de circa 1,2-1,5 GW de putere generată, cu tot cu rezerve majore pentru viitor, ea ar putea fi acoperită cu 2-4 centrale, iar costul total al acestora e comparabil cu alte soluţii de energie cu zero CO2, care să acopere aceste necesităţi de putere. În cazul Google, consumul anual al centrelor de date a companiei este, de fapt, mai mare decât cel al întregii Moldova — 18 TWh pentru Google şi doar 4,2 TWh pentru întreaga Moldova. De fapt, şi România consumă circa 50-54 TWh anual, deci cei 18 TWh de la Google acoperă cam o treime din consumul României! Prin urmare, orice soluţie inteligentă aplicată de o companie de talia Google aduc schimbări majore, similare cu o ţară de dimensiuni medii.
Acum Google a iniţiat proiectul de a folosi noua tehnologie în Nevada, împreună cu o companie numită Fervo. Energia produsă prin noua tehnologie va alimenta centrele de date din Henderson, în apropiere de locul captării energiei geotermale, şi cel de lângă Reno. Şi când spunem că a iniţiat proiectul, nu avem în vedere doar anunţarea unor planuri de viitor, ci activarea centralei deja construite. Construcţia a început acum doi ani, iar acum centrala a devenit operaţională.
Foto: Noua centrală geotermală, construită de Google

Ceea ce e diferit la noua tehnologie evoluată, faţă de captarea clasică a energiei geotermale, menţionată mai sus, este că apa nu merge doar printr-un circuit închis. O sondă coboară până la 2.440 metri adâncime, apoi circuitul merge în plan orizontal la aceeaşi adâncime, pentru a avea o suprafaţă mai mare de captare a căldurii naturale ale pământului de la acea adâncime.
Apoi, pentru a capta şi mai multă căldură, a fost folosită o tehnică utilizată în industria petrolieră. S-au făcut forări de canale prin rocile de la cea adâncime în sus. Conducta primară e blocată după ce trece de zona acestor canale, iar apa pompată de la suprafaţă e disipată prin aceste canale, după ce a preluat deja o parte din căldură în partea orizontală a circuitului. Apa trece astfel prin acele multiple canale şi preia şi mai eficient căldura. Mai sus, acea acele canale ajung într-o altă conductă, care preia toată acea apă încălzită şi duce spre suprafaţă.
Astfel, zona acestor canale, între două ţevi situate la adâncime diferită, devine un fel de „radiator” imens natural, care preia căldura din pământ mult mai eficient datorită disipării apei în multiple canale subţiri şi recentralizării ei într-un circuit final comun.
Apa încălzită în adânc ajunge în final la suprafaţă, unde generează vapori şi propulsează turbine electrice pentru a genera electricitate regenerabilă, cu zero emisii CO2. Electricitatea generată alimentează direct centrele de date, fără pierderi notabile de transportare. Şi, mai ales, pentru că temperatura din adâncul pământului, la peste 2.400 metri, e întotdeauna aceeaşi, practic, cu variaţii minime, electricitatea regenerabilă e generată 24 ore din 24, 7 zile din 7, fără nevoia unei centrale de baterii sau a altor surse de stocare a electricităţii!
Google folosea şi până acum energie regenerabilă, venită de la turbine eoliene sau panouri solare, dar acum face un pas înainte de a nu mai avea variaţii de intermitenţă şi de a elibera acele capacităţi folosite anterior în beneficiul altor consumatori. Energia geotermală le va asigura celor de la Google o sursă directă de energie regenerabilă fără intermitenţe, fără nevoia de a trece prin sisteme electrice naţionale pentru stabilizări sau schimbarea surselor de achiziţie în funcţie de orele de consum şi producţie.
Şi cei de la Google spun că noua centrală construită acum e parte dintr-un tablou mai mare pe care şi-l doresc pentru centrele lor de date, acela de a avea asemenea surse de energie regenerabilă, cu zero emisii de carbon, în regim constant de 24/7. Vezi mai jos şi un video publicat de Google cu demonstrarea modului în care funcţionează noua centrală.
1
4,173
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!