(VIDEO) Modelul chinezesc Nio ET7 cu baterie parţial cu stare solidă a parcurs 1044 km cu un singur plin într-un test de viaţă reală

19 Decembrie 2023, 18:35
Redacţia PiataAuto.md
Nio e unul din producătorii chinezi care s-au făcut deosebit de remarcaţi în ultima perioadă, prin modelele ambiţioase lansate, prin tehnologiile implementate pe acestea şi prin saltul imens în valoarea companiei, fapt care certifică încrederea investitorilor în potenţialul companiei. Acum, însă, modelul electric Nio ET7, echipat cu noua baterie parţial cu stare solidă, de 150 kWh, a companiei, a fost condus într-un test de viaţă reală de însuşi şeful companiei, William Li, şi a reuşit să atingă o autonomie de 1.044 km cu energia pe care o avea în baterie, fără vreo oprire pentru reîncărcare!
Mai mult ca atât, la sfârşit, după cei 1.044 km parcurşi, maşina mai avea 3% de baterie rămasă, ceea ce ar putea să-i mai asigure minim 30 km de autonomie.
Călătoria a durat 14 ore a avut loc duminică şi a fost transmisă în direct pe YouTube şi o platformă dn China, pentru a elimina orice suspiciuni de trucaj şi a demonstra un test autentic, rezultatele finale ale căruia erau imposibil de prezis cu exactitate de dinainte.
În timpul călătoriei CEO-ul Willian Li şi directorul sistemelor de baterii, Shen Fei, au discutat mai multe aspecte inginereşti şi au menţionat că în timpul testelor de pre producţie această baterie a atins şi 1.145 km în mâinile inginerilor. La un condus în regim mai uzual în mâinile CEO-ului, maşina a atins 1.044 km, ceea ce e oricum excepţional de impresionant.
Aparent, consumul mediu de circa 14,4 kWh/100 km nu e tocmai unul record, dar e fascinant că el a fost posibil pe o maşină care are o baterie uriaşă de 150 kWh. De fapt, dacă luăm în considerare capacitatea netă, nu cea brută, dar şi indicatoarele de bord, consumul mediu a fost în jurul valorii de 13,2 kWh/100 km. Viteza medie de deplasare a fost de 83,9 km/h, iar cei doi n-au urcat peste 90 km/h.
Bateria a fost dezvoltată de cei de la Nio în colaborare cu WeLion New Energy Technology şi ea combină două tipuri de celule, cele oarecum standard, litiu-ion, şi cele cu stare solidă, motiv din care e şi numită drept parţial cu stare solidă. Densitatea energetică a celulelor sale ajunge la 360 Wh/kg, iar întreaga carcasă baterie are o densitate de 260 Wh/kg. Deci, întreaga baterie de 150 kWh cântăreşte aproximativ 577 kg. Pentru comparaţie, Nio are o baterie de 100 kWh care cântăreşte 555 kg, deci noua baterie e în mod clar cu mult superioară.
Temperaturile din călătoria de 1.044 km au fost cuprinse între -2 şi 12 grade Celsius, deci o variaţie cât se poate de reprezentativă şi pentru iernile europene. Temperatura medie din habitaclu a fost de 20 grade Celsius, iar sarcina utilă a maşinii a fost de circa 190 kg, luând în considerare cei doi adulţi de la bord şi echipamentul suplimentar.
Altitudinea la start a fost de 18 metri, iar la final de 23 metri, însă pe parcurs au existat variaţii naturale, cu un maxim de 316 metri. Călătoria a început în Shanghai şi a sfârşit lângă Xiamen.
1
19,286
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!