Microsoft a decis să instaleze un număr record de panouri fotovoltaice pe edificiile sale, comparabile cu puterea necesară unei ţări medii

13 Ianuarie 2024, 19:04
Redacţia PiataAuto.md
Microsoft a decis să instaleze un număr record, cu o putere totală record, de panouri fotovoltaice pe edificiile sale din SUA şi pe teritoriile aferente deţinute de companie. Puterea acestora e atât de mare, încât marchează cea mai mare comandă de panouri fotovoltaice făcută vreodată de o companie pentru consumul propriu de electricitate şi echivalează necesităţile unei ţări medii.
Mai exact, puterea totală a panourilor fotovoltaice pe care le va instala Microsoft e de 12 GW, ceea ce înseamnă că în condiţii perfecte de operare, la miez de zi, acestea vor livra o putere de 12 GW de electricitate. Pentru comparaţie, România foloseşte de obicei la orele amiezii cam 6 GW, iar la orele de consum maxim cam 8-9 GW pentru întreaga ţară.
Bineînţeles, panourile solare Microsoft vor produce electricitate cu intermitenţe şi cu siguranţă Microsoft va contracta şi servicii de stocare şi poate va face livrări în sistemele energetice generale într-o parte, luând din altă parte o cantitate echivalentă, dar e cert că această comandă uriaşă va ajuta Microsoft să devină 100% regenerabil deja către anul 2025, iar apoi acest statut va fi obţinut din surse proprii, venite de la aceste panouri.
Toate panourile fotovoltaice vor fi instalate de compania sud-coreeană Qcells, pe parcursul a 8 ani, deci cu un ritm de 1,5 GW anual. Foarte important e că toate aceste panouri vor fi produse la noua fabrică Qcells din Cartersville, Georgia, SUA.
Fabrica va fi una exemplară prin faptul că va deţine capacitatea de a asigura practic ciclul complet de producţie locală, fără a miza pe importuri masive de componente din China sau alte regiuni. Iar Microsoft spune răspicat că prin acest contract şi prin specificarea clară că panourile vor fi produse în SUA, a vrut să contribuie la creşterea industriei de producţie a panourilor fotovoltaice în SUA, cu ciclu cât mai complet, recompensându-i pe cei de la Qcells pentru investiţia lor de 2,5 miliarde de dolari în noua fabrică din SUA prin garantarea unui volum imens de cerere pentru producţia acestei fabrici.
Microsoft şi Qcells nu anunţă cifrele estimate de producţie anuală a acestor panouri fotovoltaice, dar, în mod normal o medie generală ar presupune că 12 GW de panouri vor produce anual cam 14,5-15,5 TWh de electricitate.
0
9,398
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!