Turcia începe marea construcţie a centralelor de stocare a energiei regenerabile, autorizând capacităţi record şi votând scutiri de taxe pentru baterii LFP

22 Ianuarie 2024, 20:58
Redacţia PiataAuto.md
Există ţări despre care auzim în permanenţă că au noi şi noi proiecte de parcuri eoliene sau fotovoltaice, iar mai nou şi centrale de stocare, care vin să ajute la stocarea de energie regenerabilă. Dar există şi ţări despre care nu se aude aproape nimic, apoi la un moment dat fac un salt uriaş, prin care-şi schimbă esenţial industria energetică şi decid lucruri majore la nivel de ţară. Turcia e o astfel de ţară, iar acum guvernul turc a emis un număr uriaş de acte la pachet, care demarează efectiv marea construcţie a centralelor de stocare a energiei regenerabile în ţară şi care vor schimba radical modul prin care Turcia îşi produce şi gestionează electricitatea.
În prezent, Turcia e o ţară care-şi produce 36,3% din electricitate din cărbune, fiind una din codaşele lumii la acest capitol. Alte 21,4% sunt produse pe bază de gaz natural, deci 57,7% din totalul electricităţii e produs pe bază de hidrocarburi cu emisii masive nedorite. Doar 19,6% reprezintă producţia hidrocentralelor, 10,4% cea eoliană şi 5,7% cea solară, deşi ţara are abundenţă de soare.
Capacităţile de producţie în Turcia însumează 106,7 GW putere, dar, bineînţeles, nu toate produc simultan la putere maximă. De fapt, în 2023 producţia de electricitate a fost de 326,3 TWh, iar consumul — de 330,3 TWh. Dacă ar fi să raportăm la România, ar fi cam de 6,5 ori mai mare cifra de consum. Şi dacă ar fi să calculăm o putere medie pentru Turcia, rezultată din consum, ea ar fi de 37,7 GW.
Acum, însă, guvernul turc a aprobat 493 de licenţe preliminare pentru centrale de stocare a electricităţii regenerabile, majoritatea asociate cu parcuri fotovoltaice sau eoliene construite în ţară. Cele 493 de proiecte care au primit licenţe acum însumează o putere totală de 25.630 MW, deci vorbim de 25,6 GW putere! Deci, printr-un singur pachet de licenţe oferite acum pentru centrale de stocare prin baterii, s-a asigurat 68% din puterea medie a reţelei! Cu o asemenea putere, practic va apărea deja puterea necesară stocării energiei regenerabile şi se va putea reduce drastic consumul de cărbune şi gaz, oferindu-se undă verde pentru dezvoltarea de noi parcuri eoliene şi solare.
Mai mult ca atât, guvernul turc spune că pe lângă cei 25,6 GW de putere pe care i-a licenţiat acum pentru centrale de stocare, a mai primit solicitări pentru încă 260 GW putere de centrale şi linii de transmisii noi, iar la nivelul parcurilor eoliene şi fotovoltaice, există cerere pentru încă 13,5 GW putere eoliană şi 12,1 GW putere de parcuri fotovoltaice.
În contextul unei asemenea perspective ale centralelor de baterii, autorităţile turce au votat preliminar pentru scutiri de taxe pentru producţia locală de baterii LFP, implementând totodată o taxă vamală de 30% la importul acestor baterii. Scopul e ca toate aceste centrale să facă uz de baterii produse local în Turcia, impulsionând construcţia rapidă de noi fabrici de baterii în această ţară. Toate proiectele de baterii aprobate acum au termen de execuţie de 3 ani, ceea ce înseamnă că atât ar trebui să ia industriei să se organizeze pentru construcţia de fabrici şi apoi de construcţia numărului uriaş de centrale pe baterii.
1
5,336
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!