(VIDEO) lngineria noii motociclete electrice Verge TS Ultra, cu 1200 Nm la roată, explicată de creatorii săi din Estonia

19 Ianuarie 2024, 14:59
Redacţia PiataAuto.md
Recentul show al produselor electronice, CES 2024, a fost locul unde a avut loc debutul oficial al motocicletei care se autodeclară drept cea mai puternică din lume — Verge TS Ultra. E o motocicletă electrică a cărei inginerie e foarte diferită de multe altele, atât prin configuraţia generală a elementelor sale principale, cât şi prin parametri, or, motocicleta asta se laudă cu 1.200 Nm de cuplu la roată!
În primul rând spre roata spate a acestei motociclete nu pleacă vreun lanţ de tracţiune sau vreun arbore cardanic, ci trei cabluri. Şi asta pentru că electromotorul e integrat pe circumferinţa jantei, fără a avea un butuc propriu-zis. Centrul roţii e gol, şi pare că toată roata abia stă suspendată de motocicletă din cele 3 puncte pe jantă, dar, de fapt, acest centru e fix, rigid, şi e fixat de structura motocicletei, în timp ce roata mişcă liber în jurul său. Astfel acolo e integrat şi electromotorul.
Acest electromotor dezvoltă 1.200 Nm şi doar 204 CP. Şi caii-putere sunt impresionanţi, dar cuplul de 1.200 Nm era cândva tangibil doar pentru nişte maşini cu motoare diesel imense, gen V12 TDI, sau camioane deja. Aici, însă, vorbim de o motocicletă. Şi datorită acestei forţe, ea poate prinde prima sută în 2,5 secunde!
Viteza maximă e limitată la 200 km/h, iar autonomia e mai mult decât decentă, de 375 km. Chiar şi pe autostrăzi, la viteză mare, tot ar trebui să se atingă 215 km. Motocicleta dispune de funcţie fast-charge, aşa că-n 25 minute îşi poate face plinul din nou.
Faptul că motorul e integrat în roata spate, permite instalarea bateriei în locul unde la alte motociclete e pus motorul, obţinându-se un centru de greutate mai coborât.
Motocicleta electrică are o masă proprie de 245 kg, cu tot cu baterii, şi o masă totală de 400 kg, cu tot cu doi oameni pe ea.
Apropo, compania Verge Motorcycles e una fondată în Estonia, şi au reuşit să adune rapid şi investiţii pentru produsul lor, iar acum au rânduri pe câteva trimestre înainte pentru ceea ce produc.
Vezi mai jos cum arată totul.
1
2,613
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!