(VIDEO) Chinezii au construit primul dirijabil civil propriu, AS700, care a efectuat primul zbor de 180 km

29 Aprilie 2024, 14:53
Redacţia PiataAuto.md
Dirijabilul e un tip de aparat de zbor aproape dat uitării, deşi erau foarte populare în perioada interbelică. Accidentul din 1937 cu dirijabilul LZ 129 Hindenburg, însă, a pus capăt rapid popularităţii acestor aparate de zbor, iar apoi lumea aproape că a uitat de ele. Însă faptul că portanţa e asigurată de celule umplute cu gaz mai uşor decât aerul, precum heliul sau hidrogenul, însemna că dirijabilele pot consuma mult mai puţină energie doar pentru înaintare. Iar într-o epocă în care sunt căutate metode mai eficiente şi mai ecologice de transport în toate domeniile, există mai multe echipe de ingineri în lume care şi-au reîndreptat atenţia spre ele. China a şi construit primul său dirijabil civil propriu, numit AS700, care a efectuat de curând primul zbor adevărat, între două oraşe, pe o distanţă de 180 km, între Jingmen şi Jingzhou, cu o cursă dus-întors.
Totuşi, trebuie să facem o mare precizare aici. Când am menţionat despre faptul că dirijabilele sunt din nou în atenţia inginerilor din perspectiva eficienţei lor, am avut în vedere în primul rând dirijabilul Pathfinder 1 — cel mare dirijabil din lume, propulsat electric de 12 electromotoare şi construit de LTA Research, un start-up de aviaţie fondat de Sergey Brin, unul din fondatorii Google — dar totodată am avut în vedere şi dirijabilul electric Solar Airship One, dezvoltat de francezi, care abia urmează a fi construit pentru a face primul înconjur al lumii fără escală şi fără nicio picătură de carburant, întrucât are propulsie electrică şi panouri solare.
Foto: Pathfinder 1 — cel mare dirijabil din lume

Aşadar, ambele dirijabile menţionate mai sus sunt electrice şi reprezintă o revenire spectaculoasă a ideii de dirijabile într-o nouă epocă. Inginerii din China, însă, au ales să facă lucrurile treptat — la prima etapă să construiască doar un prim dirijabil din istoria lor, pentru că au avut zero experienţă cu asemenea aparate de zbor, şi abia apoi vor dezvolta şi un sistem de propulsie mai modern şi mai ecologic pentru el. Aşadar, AS700 nu e un dirijabil propulsat electric, ci de motoare cu combustie.
Dirijabilul chinezesc e construit la un şantier de stat şi are 48 metri lungime şi 12 metri înălţime, fiind aproape de 3 ori mai scurt decât Pathfinder 1, menţionat mai sus. Dirijabilul chinezesc are portanţa asigurată de compartimente de heliu, cu un volum total de 3.500 metri cubi, având o greutate maximă de decolare de 4.150 kg, dintre care 840 kg e sarcina utilă, ceea ce echivalează cu 1 pilot şi 9 pasageri.
Viteza de croazieră a lui AS700 e de 70 km/h, însă dirijabilul poate atinge o viteză maximă de 100 km/h. Propulsia e asigurată de 2 motoare de aviaţie Lycoming IO-390-C3B6, deci vorbim de motoare fabricare de producătorul american Lycoming. IO-390 sunt propulsoare specializate de aviaţie, cu 4 cilindri şi 4 pistoane, poziţionate orizontal, în arhitectură boxer. Motorul e răcit cu aer, apropo, şi e conectat de obicei direct cu o elice, fără un reductor. Are 6,39 litri în capacitate cilindrică, generează 217 CP şi cântăreşte doar 134 kg fără uleiul din el. Deci, întregul dirijabil chinezesc îşi poate asigura viteza de până la 100 km/h în zbor cu doar 434 CP din două motoare.
Chinezii au inventat totuşi un sistem de pivotare automatizată a elicelor, care să asigure precizia manevrelor de decolare, aterizare şi dirijare în aer. Sistemul ar fi nou şi ar rezolva problemele unor dirijabile de demult prin care aveau o marjă de eroare şi deplasare în timpul acestor manevre, spun inginerii chinezi.
Autonomia dirijabilului chinezesc e de 700 km, sau 10 ore de zbor, iar altitudinea maximă e de 3.000 metri. Chinezii spun că vor folosi noul dirijabil pentru scop turistic şi ştiinţific, menţionând că au circa 20 de comenzi primite şi din afara ţări lor.
Vezi mai jos şi un video cu primul zbor al dirijabilului chinezesc AS700.
0
1,671
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!