Germania a demarat construcţia primelor sale centrale mari de baterii pentru stocarea electricităţii regenerabile

14 Noiembrie 2023, 11:01
Redacţia PiataAuto.md
Germania a demarat o serie de aprobări pentru construcţia primelor sale centrale mari de baterii pentru stocarea electricităţii provenite din surse regenerabile, pentru a-şi putea echilibra sistemul energetic. Amintim, în luna aprilie a acestui an, Germania şi-a închis ultimele 3 reactoare nucleare, renunţând total la energia nucleară, deşi avea cândva reactoare ce însumau de peste 22 GW putere, fiind unul din liderii europeni la acest capitol al energiei produse fără intermitenţă şi cu zero CO2 emis.
În luna octombrie, publicam un articol în care menţionam că Gemania şi-a acoperit 52% din consumul de electricitate din anul 2023 din surse regenerabile, fiind în urma propriilor ţinte şi devenind totodată din exportator net de energie în importator net, în urma opririi reactoarelor. Totuşi, şi în Germania se remarcă un proces de dezvoltare a parcurilor de panouri fotovoltaice şi a celor eoliene, iar asta înseamnă că e nevoie şi de soluţii de stocare a energiei variabile produse prin aceste metode.
Acum în Germania a fost aprobată o centrală de baterii, care e anunţată drept cea mai mare din Europa. Parametrii săi, însă, sunt de multe ori mai mici decât centralele din Australia, de exemplu, fapt care arată cât de departe e Europa în acest sens. E şi oarecum explicabil, însă, pentru că ţările mai inovative la acest capitol folosesc soluţii cu hidrocentrale prin pompare.
Aşadar, noua centrală din Germania, dezvoltată de Kyon Energy, va avea o capacitate de stocare de 275 MWh şi o putere de 137,5 MW, deci e calculată pentru un termen de doar 2 ore de livrare a puterii maxime în reţea. Centrala ar urma să fie construită în 2024 în Saxonia de Jos şi conectată la reţea în 2025.
Acum două săptămâni, Germana a mai aprobat o altă centrală de baterii, de 116 MWh şi 58 MW putere, tot în favoarea aceleiaşi companii Kyon Energy.
Menţionarea noii centrale de 275 MWh drept cea mai mare din Europa poate fi adevărată doar la nivel de UE sau partea continentală a Europei, întrucât în Marea Britanie lucrurile s-au mişcat mai progresist la acest capitol şi există tocmai 3 proiecte mari în derulare, prin care se construiesc centrale de baterii cu adevărat mari, de 640 MWh, 800 MWh şi chiar 2 GWh, parametri care depăşesc de multe ori noua centrală din Germania.
Foto: Unul din proiectele în construcţie din Marea Britanie
0
5,990
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!