Suedia a aprobat un parc eolian maritim gigantic pentru Marea Baltică, care va deveni cel mai mare din lume şi va avea un rol şi pentru armata suedeză

4 Aprilie 2024, 21:21
Redacţia PiataAuto.md
Parcurile eoliene maritime sunt aprobate şi construite într-un ritm nemaivăzut, într-atât de intens, încât în prezent limitările de a le face mai repede şi mai multe nu vin de la investiţii sau iniţiative, ci pur şi simplu de la câte turbine eoliene se pot produce în lume şi câte nave cu echipe şi utilaje există pentru a le putea instala în diverse regiuni ale lumii. Tocmai de asta, acum câteva săptămâni scriam că producătorul danez de turbine eoliene Vestas are un rând de comenzi acceptate spre producţie de 60 miliarde de euro. Iar ieri Suedia a aprobat un parc eolian maritim de-a dreptul gigantic, de câteva ori mai mare decât tot ce se construieşte în prezent. Noul parc va avea numele de Aurora şi va fi cel mai mare din lume la momentul inaugurării sale, dacă nu va fi depăşit între timp de un proiect şi mai mare.
Noul parc eolian va fi construit de companiile OX2 şi Ingka Investments, care e compania mamă a gigantului IKEA. Parcul va fi localizat la circa 22 km sud de insula Gotland şi 30 km est de insula Oland, într-un coridor relativ intens circulat din Marea Baltică spre Marea Nordului şi Oceanul Atlantic, dar va fi amplasat astfel încât coridoarele traseelor navale să-l poată ocoli.
Foto: Amplasarea aproximativă a parcului, în contextul traficului maritim actual, e marcată cu verde

Noul parc eolian va avea o putere record de 5,5 GW, ceea ce depăşeşte de circa 4 ori cele mai mari parcuri eoliene actuale. Există în prezent parcuri inaugurate în câteva sectoare învecinate, care se apropie de asemenea putere, dar niciun parc eolian singular din lume nu are 5,5 GW aprobaţi, nici pe mare, nici pe uscat!
Poate părea bizar că Suedia a aprobat un parc eolian atât de mare într-o zonă atât de intensă, dar dezvoltatorul parcului a menţionat că acesta a fost aprobat şi cu autorizarea armatei suedeze, care va folosi toate turbinele eoliene inclusiv pentru a instala echipament de monitorizare, radare şi senzori, pentru a avea o monitorizare constantă a întregii regiuni din apropierea celor două insule cu poziţionare strategică pentru Suedia.
Zicem de poziţionare strategică, pentru că în contextul de securitate actual din Europa, ruşii au menţionat de mai multe ori că dacă ar ataca NATO, insula Gotland ar fi locul pe care ar încerca să-l ocupe printre primele. Respectiv, noul parc eolian va avea nu doar funcţia de a produce energie regenerabilă, ci şi de a integra sisteme avansate de securitate, despre care armata suedeză preferă să fie discretă, iar poziţionarea lui e strategică şi în raport cu enclava Kaliningrad. Suedia are o industrie de apărate excepţional de avansată, şi cu siguranţă dispune de printre cele mai avansate asemenea sisteme din lume.
Revenind la producţia de electricitate, cei de la OX2 au anunţat că acest parc eolian uriaş va produce anual 24 TWh de electricitate, ceea ce constituie 17% din consumul anual actual al Suediei! Deci, e o contribuţie enormă şi la securitatea energetică viitoare a acestei ţări scandinave şi la o creştere mare în cota de energie regenerabilă a ţării.
Cifra de 24 TWh de electricitate estimată în producţia anuală ne permite să calculăm şi ce factor de capacitate prognozat are noul parc eolian, sau la ce randament mediu, raportat la puterea maximă teoretică, vor produce electricitate viitoare turbine. La 5,5 GW putere maximă instalată, asta înseamnă 5,5 GWh pe oră, 132 GWh în 24 ore şi 48.180 GWh în 365 zile, deci 48,18 TWh de maxim teoretic. Cei 24 TWh luaţi în calcul înseamnă, deci, circa 50% factor de capacitate.
Din cauza rândurilor imense la fabricarea şi instalarea de turbine, însă, construcţia parcului va începe abia în 2028, iar conectarea lui la reţea va avea loc în 2030.
1
3,536
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!