(VIDEO) Nissan a dezvăluit prototipurile a 4 modele electrice şi plug-in hibride în China, în încercarea de a profita de schimbările majore din piaţa chineză

25 Aprilie 2024, 14:41
Redacţia PiataAuto.md
Nissan a fost unul din pionerii mobilităţii electrice, aşa cum o ştim azi, fiind primul producător care a lansat un model electric care să nu fie la fel de scump şi exclusivist precum un Tesla Roadster, lansat în 2008, şi nici la fel de hidos şi bizar precum un Mitsubishi i-MiEV, lansat în 2009. Nissan a lansat primul Leaf în 2010, creând un model cu aspect agreabil, practic în exploatare şi relativ accesibil, preţurile pornind de la circa 35.000 euro fără subvenţii pe atunci. Şi acel model a fost primul care a început să înregistreze zeci de mii de exemplare în vânzări anuale şi a mişcat lucrurile din loc. Ei bine, între timp Nissan a fost mai modest în evoluţii, iar acum Nissan îşi doreşte să redevină o companie care are ceva de spus în maşinile electrice şi a adus la salonul auto de la Beijing 4 prototipuri ale unor viitoare modele electrice şi plug-in hibride.
Da, Nissan n-a avut curajul de a pune accentul doar pe mobilitate electrice, ci a venit cu o abordare în care pare să fi vrut cu disperare să profite de tot ce are de oferit piaţa chineză acum, acolo unde maşinile electrice şi hibride au ajuns să cuantifice 50% din piaţă, aşa cum scriam ieri.
Toate aduc şi o linie nouă de design, pe care Nissan o va adopta şi care ar trebui să transpună marca niponă într-o nouă eră. Două dintre cele patru prototipuri sunt SUV-uri, iar altele două — sedanuri. Şi deocamdată Nissan comunică despre aceste creaţii doar ca despre viitoare modele destinate Chinei, pe care le va produce împreună cu partenerul local Dong Feng.
Un sedan şi un SUV sunt electrice. Sedanul electric are numele de Epoch Concept şi ţinteşte spre un segment foarte popular din China, unde va trebuie să concureze cu modele chineze foarte populare.
Dar, dacă multe din sedanurile electrice din ultimul timp par să aibă forme foarte similare şi fluide, dictate de aerodinamică, creaţie celor de la Nissan are linii mai proeminente şi ar putea să-şi capete astfel o personalitate distinctă pe piaţă.
SUV-ul electric are numele de Epic Concept şi are prevăzute funcţii V2L, pentru a putea servi drept sursă de electricitate.
SUV-ul plug-in hibrid e numit Era Concept şi vine cu sistem de tracţiune integrală şi suspensie pneumatică.
Iar sedanul plug-in hibrid, numit Evo Concept, e unul conceput pentru cei ce savurează mai des călătorii lungi.
Nissan n-a furnizat, însă, nicio informaţie despre substratul tehnic pe care l-ar putea avea aceste maşini la o etapă viitoare de producţie, iar asta denotă oarecum că decizia de a le crea a fost luată repede, ca o reorientare de urgenţă a companiei în China şi o trasare strategică pentru a se adapta schimbărilor majore de pe piaţă. Iar acum inginerii vor trebui să gândească şi substraturile tehnice, până în 2026, când aceste modele ar trebui să ajungă pe piaţă.
Strategia Nissan e ambiţioasă, deci, şi când prezinţi 4 prototipuri simultan vei lăsa impresii, însă deocamdată vorbim doar de design şi dorinţa de a profita de piaţă. Strategia adoptată de a avea maşini doar pentru China e foarte discutabilă, însă, pentru că nici măcar producătorii chinezi nu mai fac asta, ci încep a gândi global. Desigur, poate exista producţie locală şi adaptări locale, dar timpul când producătorii internaţionali tratau piaţa chineză ca pe una izolată, unde se creau modele foarte localizate, uneori mai înapoiate tehnologic, a cam trecut. Rămâne să mai aşteptăm alte modele pentru alte regiuni de la Nissan, probabil, sau alte redefiniri şi începeri de noi ere după şi dacă aceste strategii vechi vor eşua.
Vezi mai jos şi un video publicat de Nissan cu noile creaţii electrice şi pug-in hibride.
0
1,162
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!