Elveţia a construit cea mai mare fabrică de hidrogen verde, care va folosi electricitatea de la o hidrocentrală de alături pentru producţie

7 Mai 2024, 16:48
Redacţia PiataAuto.md
Elveţia a construit cea mai mare fabrică de hidrogen verde de pe teritoriul său, unde hidrogenul va fi produs utilizând doar energie din surse regenerabile. Dar, dacă în alte ţări aceste surse sunt de obicei parcuri fotovoltaice sau eoliene, în Elveţia electricitatea necesară producţiei de hidrogen va veni de la o hidrocentrală alăturată, atât noua fabrică, cât şi hidrocentrala, fiind administrate de acelaşi operator, numit Axpo, care are experienţa unor fabrici de hidrogen dezvoltate în ţările vecine, precum Italia.
Noua fabrică de hidrogen e localizată în unul din cele mai prolifice cantoane pentru hidrocentrale, acolo unde concentraţia lor e cea mai mare din Elveţia — Graubunden. Fabrica de hidrogen e localizată lângă hidrocentrala Reichenau şi va folosi o parte din potenţialul de generare a acesteia. Totuşi, hidrocentrala Reichenau, construită între 1959 şi 1962, e una de putere relativ mică, având două turbine Kaplan ce însumează doar 18 MW. Hidrocentrala e construită direct pe râu Rin, cu un baraj fără un lac de acumulare prea mare.
Noua fabrică de hidrogen va avea o producţie pe bază de obişnuitei electrolizi de apă, având o putere de 2,5 MW. E un parametru modest, dacă e să comparăm cu fabrica de hidrogen anunţată în România, sau cu cea mai mare fabrică de hidrogen anunţată în Italia, dar în Elveţia deocamdată nu există fabrici mai mari, şi apoi aici e interesantă şi sursa electricităţii. Elveţienii spun că noua lor fabrică va produce 350 tone de hidrogen anual, ceea ce ar înlocuit arderea a 1,5 milioane de litri de motorină.
Judecând după producţia maximă de 350 tone anual şi după regimul de 24/24 ore de funcţionare a unităţilor de electroliză, fabrica va produce zilnic cam 959 kg de hidrogen, sau circa 40 kg pe oră. La 2,5 MW putere, şi 2.500 kWh consumaţi într-o oră de fabrică, asta înseamnă un randament de circa 62,5 kWh de electricitate consumată per kg de hidrogen produs, ceea ce oarecum în limita parametrilor actuali de scară mai mare a producţiei de hidrogen, unde cifrele variază de obicei în jurul a 59-62 kWh per kilogram fabricat.
Totodată, hidrocentrala de 18 MW produce de facto anual cam 106 milioane de kWh, sau 106 GWh de electricitate, ceea ce înseamnă că puterea medie de facto e de circa 12 MW, iar factorul de capacitate e de circa 67%. Respectiv, cei 2,5 MW care vor fi consumaţi acum pentru producţia de hidrogen vor lua 21% din producţia medie de facto a hidrocentralei.
Construcţia fabricii de hidrogen a fost anunţată în ianuarie 2023, şi după puţin mai multe de un an de construcţie, această a fost inaugurată acum.
Fabrica nu dispune de conducte subterane pentru a transporta hidrogenul direct către o sursă de consum, aşa că probabil acesta va fi încărcat în cisterne de camioane pentru a fi transportat. Acesta va fi folosit în Elveţia, în special în domeniul transporturilor, drept combustibil pentru camioane cu hidrogen, şi cel industrial.
O cantitate de 350 tone anual, sau 350.000 kg, e relativ mică pentru orice scopuri de scară largă. Un camion consumă circa 8 kg/100 km, ceea ce înseamnă că la un parcurs chiar şi regional de 70.000 km anual, ar avea nevoie de 5.600 kg într-un an, iar cantitatea de 350.000 kg ar ajunge pentru doar 62,5 camioane cu asemenea ritm lejer de exploatare.
0
3,417
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!