Un Oldsmobile Cutlass Supreme, scos la vânzare în Germania, aminteşte cum e să ai motor V8 de 5,0 litri cu o putere derizoriu de modestă

31 Iulie 2023, 20:52
Ilie Toma
Deşi în Germania poţi întâlni maşini clasice americane mult mai rar decât ai putea vedea un Mercedes clasic sau un Porsche, se mai întâmplă, totuşi, să sclipească bijuterii care atrag inevitabil atenţia. Iar o asemenea bijuterie, pe nume Oldsmobile Cutlass Supreme, scoasă acum la vânzare în Hamburg, aminteşte de o epocă în care maşinile americane aveau motoare V8 imense, dar livrau o putere derizoriu de mică, comparabilă cu cât ar livra azi un motor de 1,4-1,5 litri turbo un pic mai forţat sau un 2,0 litri mai relaxat.
Marca Oldsmobile e în general dată uitării de mulţi pasionaţi auto, pentru că nu mai există de mult timp încoace şi doar în filme se mai poate zări câte un Oldsmobile cu forme impozante, defilând pe străzi, şi mult mai real în viaţa reală.
Iar noi vorbim aici de generaţia a 4-a de Cutlass Supreme, produsă între 1977 şi 1988. Maşina asta a avut o carieră lungă la vremea sa, fiind un soi de dinozaur deja către sfârşitul perioade sale, când modelele americane erau deja trecute la tracţiune faţă în anii 80, iar acest model încă mai avea tracţiune spate.
Maşina despre care vorbim azi e un Coupe, iar coupe-urile aveau o faţă total distinctă faţă de sedanuri, mult mai impozantă şi ascuţită. Dar această prezenţă vizuală era susţinută doar de sunetul frumos, de bariton, al V8-ului de 5,0 litri de sub capotă, nu şi de puterea lui, or, acesta lvira doar 180 CP. Deci, cam 36 CP per litru de cilindree!
Totuşi, plăcerea de a merge agale cu maşina asta şi de a face uz de cuplul mare, de peste 300 Nm, în tandem cu sunetul său, compensa uneori lipsa de putere cifrică. Şi proprietarul acestui exemplar a avut grijă să-şi asigure un sistem de evacuare, care să-i pună în evidenţă sunetul, iar jantele luat parcă de la o cursă de drag racing îi accentuează aspectul de ştrengar acestui Oldsmobile.
Totuşi, proprietarul a lăsat motorul original, la fel ca şi toată esenţa maşinii. Spune că în anu l când a fost fabricată maşina, 1984, s-au produs doar 3.000 asemenea coupe-uri, iar el a importat-o cândva din SUA, din Alabama. Şi de 5 ani încoace a tot savurat-o, făcându-şi apariţia pe la expoziţii cu ea şi conducând-o uneori pe drumurile din Germania.
Aparent, maşina n-are foarte mulţi kilometri parcurşi în 39 de ani. Doar 71 mii mile, echivalentul a circa 114 mii km.
Foto: Se pot observa 3 leviere pe tunelul transmisiei, într-un sistem complex al cutiei automate, cu includerea regimului overdrive cu ajutorul lor

Iar preţul cerut pe acest Oldsmobile clasic, cu motor V8, e de 28.500 euro. Şi germanul care o deţine acum în Hamburg garantează că o asemenea maşină e o raritate absolută în Europa.
Foto: Acelaşi exemplar Oldsmobile, vedetă în revistele din Germania
0
3,006
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!