(VIDEO) Cum arată ingineria motoarelor de pe Rivian electric, dezasamblate până la micile detalii

28 August 2023, 19:28
Redacţia PiataAuto.md
Rivian e unul din cele mai adorate modele electrice din SUA, iar până acum unul din punctele sale principale de atracţie era faptul că acesta are 4 electromotoare, câte unul pentru a dirija fiecare roată. Asta permitea, pe de o parte, un control desăvârşit al tracţiunii integrale, iar pe de altă parte o transpunere mai promptă e puterii totale pe asfalt, pentru acceleraţii fulminante. Acum, însă, Rivian a lansat şi versiuni cu două motoare în loc de 4, pe modelele sale, care sunt mai puţin puternice, dar sunt mult mai eficiente în consum şi dau autonomie mai mare. Şi se pare că există secrete inginereşti interesante în ambele tipuri de motoare.
De multe ori în ultimul timp am spus că, deşi cândva părea că electromotoarele maşinilor electrice sunt mult mai simple, sau chiar simpliste, de fapt, dacă se vrea performanţă şi eficienţă desăvârşită, cam toţi producătorii cu intenţii serioase au ajuns la concluzia că e nevoie de inginerie de la zero a acestor motoare, unde totul trebuie luat în calcul, de la geometrie până la răcirea lor internă cu ulei special.
Autorii unui canal de YouTube au dezasamblat de curând electromotoarele de pe puntea spate de pe două versiuni Rivian — cea de până acum, care avea 4 electromotoare în total, şi câte 2 pe punte, şi cea nouă cu câte un singur electromotor pe punte.
Aşadar, motoarele vechi erau dezvoltate de Bosch şi produse de compania germană pentru Rivian. Fiecare motor avea câte un reductor mic la ieşirea spre semiax, şi nu exista un diferenţial. Răcirea acelor motoare se făcea simplu, prin glicol trasat în carcasa motoriului, pe perimetru. Căldura din interior nu e scoasă nicidecum în ingineria Bosch. Iar asta înseamnă că la condus îndelungat mai intense, se poate ajunge la o eventuală supraîncălzire.
Foto: Unul din motoare Bosch

Noul electromotor singular pe fiecare punte nu mai e luat de la Bosch, ci elaborat pe interior, de inginerii Rivian. Şi acesta are o structură interioară mult mai eficientă, fără sudări nenecesare. E un motor răcit cu ulei, peste tot fiind gândite canalele de răcire, care dau şi efect de lubrifiere.
Foto: Noul electromotor cu inginerie proprie Rivian

Există un diferenţial acum, care distribuie puterea între cele două roţi pe fiecare ax. Există şi un mecanism de decuplare a electromotorului şi multe alte elemente care demonstrează că după un an de experienţă în producţie, Rivian nu doar şi-a dorit un motor mai eficient ca alternativă mai accesibilă, ci unul care să fie un vârf tehnologic, care să evite orice posibile probleme şi să ofere randament şi performanţă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,578
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!